Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

«Καρφώνει» Παπακωνσταντίνου – Παπανδρέου για το ΔΝΤ ο Προβόπουλος



Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς στην Εξεταστική Επιτροπή για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 και τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι καταθέσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον τέως «τσάρο» της Οικονομίας, αλλά και τον τέως πρωθυπουργό.

Σήμερα, κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος όπως υπογράμμισε «είχε ενημερώσει έγκαιρα και τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου για το έλλειμμα, από τον Σεπτέμβριο του 2009».

Επιπλέον, είχε αναφερθεί «σε άμεση λήψη δραστικών μέτρων και πάγωμα μισθών. Εάν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα», είπε ο Γ. Προβόπουλος, «δεν θα μπαίναμε στο ΔΝΤ».



Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως με την σημερινή κατάθεση στην Βουλή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα οδηγηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική της Βουλής παντελώς εκτεθειμένος. Η ίδια πηγή σημείωνε, πως ο υπουργός ΠΕΚΑ θεωρείται από το Σύστημα «καμένο χαρτί» και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί υπό το βάρος πληθώρας στοιχείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα συνεχίσουν να βγαίνουν στον Τύπο μέχρι τη μέρα της παρουσίας του στην Βουλή.

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, θέλουν ανεξάρτητο βουλευτή (και… άσπονδο φίλο του πρώην «τσάρου») να έχει αδιάσειστα τεκμήρια σύμφωνα με τα οποία:

- το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας (κάτι, που είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2011 το πρώην μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά),

- το έλλειμμα «φούσκωσε» με την κατά παρέκκλιση ένταξη στη «γενική
Κυβέρνηση» (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμού ΔΕΚΟ ( σε αυτούς τους 151 όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί).

Σημειωτέον, πως οι συγκεκριμένοι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά, όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Στοιχείο, που αντικρούει τον ισχυρισμό του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, πως η Ευρωπαϊκή Αρχή ήταν σε όλα ενήμερη και πως οι χειρισμοί του Α. Γεωργίου έγιναν καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Αρχής.

Στην κατάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται πως θα παρουσιαστούν στοιχεία, που αφορούν στο:

- έγγραφο που είχε αποσταλεί (από τον Απρίλιο του 2011) στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. (Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρονται ρητά στον ιδρυτικό της νόμο (382/2010), έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα).

- στην αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% οπότε ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ. Να σημειωθεί, πως μέσα σε μια νύχτα η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα. Επρόκειτο για κάτι, που εφαρμοζόταν για πρώτη φορά και χωρίς να προβλέπεται δεσμευτική υποχρέωση από την ελληνική πλευρά.

Για αυτό το θέμα (της πρόσθεσης στο έλλειμμα μόνον των δαπανών και όχι των εσόδων) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είχε απευθύνει τουλάχιστον οκτώ σχετικά ερωτήματα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Οι απαντήσεις, που είχαν δοθεί (διαδοχικά σε διάστημα πάνω από μισό χρόνο) δικαίωναν τις ενστάσεις των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, που εν συνεχεία καθαιρέθηκαν με υπογραφή Ευ. Βενιζέλου…


Joffrey Postman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου