Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Να που θα πάνε τα 130 δις ευρώ του δανείου!!!


Τα ανταλλάγματα απο το Ελληνικό δημόσιο πρός τούς ομολογιούχους-πιστωτές μας, όπως ο κ. Βενιζέλος τα απαρίθμησε στην πρόσφατη συνέντευξη του για τα αποτελέσματα τής διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI), είναι:

α) Ισοδύναμο ρευστού ,

β) τα ομόλογα υπό το ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ,

γ) η επιβολή ρήτρας ΑΕΠ, η αλλιώς ρήτρας ανάπτυξης (GDP warrant), και δ) η εφαρμογή σχήματος συνχρηματοδότησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά, τί σημαίνει η κάθε κατηγορία των ανταλλαγμάτων, εάν προσεφέρθησαν συγχρόνως, όλα ή χωριστά, και με ποιά ποσοστιαία συμμετοχή του κάθε ανταλλάγματος, σε κάθε ανταλλαγή.

Υπάρχει τελικά όφελος για το Ελληνικό δημόσιο, άμεσο ή έμμεσο ή όχι ;;;

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και μετά το PSI, το χρέος θα φτάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020, και όχι το 120% του ΑΕΠ, όπως αρχικά αναμενόταν.

Σημειώνεται, με σοβαρή πιθανότητα να συμβεί, η πιθανότητα αναδιαμόρφωσης του ποσού των 130 δις ευρώ πρός τα πάνω (άλλα 50 δις,), εάν ανακαλύψουν οι "επαΐοντες" της ΕΕ και του ΔΝΤ, ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο!!!

Ελπίζω ότι εάν αυτό συμβεί, θα ενημερώσουν εγκαίρως και τούς Έλληνες κυβερνώντες.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έβαλαν δύο απαράβατους όρους για την υπογραφή της συμβάσεως των 130 δις,

α) το "κλείσιμο" του PSI, και

β) την εφαρμογή του νέου Μνημονίου ΙΙ.

Γιατί άραγε ;;;

Τό ποιούς θέλουν πραγματικά να "βοηθήσουν" θα το δούμε παρακάτω.

Που θα πάνε τα 130 δισ.ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση και την απόλυτη επιτροπεία της ΕΕ, προκύπτει απο τις αποφάσεις του Eurogroup, στό («Παράρτημα 3 – Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης – Προοίμιο – Αρθρο 6»), στίς οποίες αναφέρεται ότι:

α) τα 30 δις ευρώ θα διατεθούν άμεσα στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημόσιου χρέους, τους αναφερόμενους ώς “επενδυτές”, που θα ενταχθούν στο λεγόμενο PSI.

Είναι το 10% ή 15% της ονομαστικής αξίας, τών νέων "κουρεμένων" ομολόγων, και αποτελεί το πρώτο αντάλλαγμα εκ των ανταλλαγμάτων των αναφερομένων απο τον κ. Βενιζέλο, ως ισοδύναμο ρευστού, δηλ. "καθαρό ζεστό χρήμα", άμεσα καταβεβλημένο στούς Τραπεζίτες.

β) τα 35 δις ευρώ, θα διατεθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στις τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, και αυτό είναι το δεύτερο εκ των ανταλλαγμάτων, τα ομόλογα υπο το Αγγλικό Δίκαιο.

Διότι τα κράτη της Ευρωζώνης δεν δέχθηκαν, το καθεστώς των νέων ομολόγων να είναι υπό το Ελληνικό δίκαιο. Πράγμα το οποίο συνέβαινε στα προηγούμενα ομόλογα του "χρέους" του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν υπό το Ελληνικό Δίκαιο, και απαιτήσαν τα νέα ομόλογα να υπάγονται στο καθεστώς του Αγγλικού δικαίου.

γ) τα 5,7 δις ευρώ θα διοχετευτούν για την εξόφληση τόκων ανεξόφλητων ομολόγων τα οποία ήδη "έληξαν"και έπρεπε να πληρωθούν, και τα οποία, έχουν ενταχθεί στο «κούρεμα».

δ) Σύμφωνα με το μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα απο την Βουλή των Ελλήνων, και όπως καταγράφεται στην ίδια σελίδα, την σελίδα 241, προβλέπεται ότι από το δάνειο των 130 δις, θα διοχετευτούν χρήματα για την περίφημη «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών».

Το συγκεκριμένο ύψος του ποσού αυτού, κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο, δεν αναγράφεται στο κείμενο.!!!

Στο συγκεκριμένο σημείο του μνημονίου, που ψήφισε η Βουλή, αντί αριθμού, υπάρχει κενό, δεν είναι συμπληρωμένο με αριθμό ή περιγραφή του ποσού (σ.σ. αν και στο αρχικό σχέδιο του Μνημονίου, γινόταν αναφορά για 23 δισ. ευρώ).

Το τί ποσόν θα διατεθεί για την "ανακεφαλαιοποίηση" των Τραπεζών είναι πρός το παρόν άγνωστο.

Tο ΔΝΤ και η ΕΕ "εκτιμούν", ότι το ποσό αυτό θα κινηθεί τελικά πάνω απο 50 δισ. ευρώ.

Η επιβολή της ρήτρας ΑΕΠ ή αλλιώς της ρήτρας ανάπτυξης (GDP warrαnt), δηλ το επιπλέον επιτόκιο του +1%, επι του μεσοσταθμικού επιτοκίου του 3,7% των νέων ομολόγων, εξαρτώμενο απο την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, αποτελεί το επιπλέον "δώρο" πρός τούς "Τραπεζίτες", δηλ όσο θα αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας, τόσο οι "Τραπεζίτες-ομολογιούχοι" θα εισπράτουν επιπλέον χρήματα για τα επόμενα 30 χρόνια.

Αυτή είναι η "δανειακή σύμβαση" των 130 δις, για την οποίαν επαίρονται και ο ΓΑΠ και ο κ. Βενιζέλος με τούς "κηπουρούς" τους, ότι "έσωσαν" την χώρα.

Τό τί "μένει" απο τα 130 Δις για να διατεθούν στην "ανάπτυξη" της οικονομίας της χώρας, της πραγματικής οικονομίας, είναι ευκόλως υπολογίσιμο πλέον.

"Αξίζουν" αυτά που μένουν, αυτή την βίαιη φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη, την υποθήκευση της Εθνικής μας κυριαρχίας, κτλ, έναντι αυτών των ελαχίστων ή μηδενικών πρός είσπραξη χρημάτων και οφελειμάτων, απο το Ελληνικό δημόσιο ;;; Μήπως ο "υπέρ πάντων αγών", κατέληξε σε "υπέρ των Τραπεζιτών αγώνα" ;;;

ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Είναι προφανές πλέον, "τοίς πάσι", ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναζητούν την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, δέν τούς ενδιαφέρει, κατά προτεραιότητα τουλάχιστον, και αυτό φαίνεται απο το ότι, επιβάλουν οικονομικά μέτρα, των οποίων το αποτέλεσμα είναι η ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία, στοιχεία τα οποία καλπάζουν με ρυθμούς ανεξέλγκτους πλέον στην Ελληνική οικονομία, με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεις ποτέ την "ανάπτυξή" της.

Ειδικώτερα όταν, και το νέο “Μνημόνιο ΙΙ”, το οποίο εψήφισε η βουλή των Ελλήνων πρόσφατα, είναι έντονα “υφεσιακό”, συνοδευόμενο από σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ήδη η χώρα, η οικονομία της, κινείται, με ρυθμούς ύφεσης 7.5%-8,5%.

Απαίτηση τελευταίας στιγμής είναι, η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, που θέλουν οι Ευρωπαίοι να υπάρξει, ούτως ώστε να δεσμεύονται τα έσοδα του κράτους αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο στόχος του ειδικού λογαριασμού είναι, να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του "χρέους" κατά προτεραιότητα, και όχι των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε περίπτωση που η ρευστότητα πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο ασφαλείας.

Ποιός λοιπόν είναι άραγε, ο στόχος των “εταίρων” και “φίλων” Ευρωπαίων ;;;

Μέχρι στιγμής, οι δύο υπουργοί (Βενιζέλος,Κουτρουμάνης), προσπάθησαν ανεπιτυχώς, να πείσουν τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, ότι εκτός από ακίνητα θα δοθούν στα ταμεία και άλλα "ανταλλάγματα", (ε.σ. τί είδους άραγε ;;;), για να ενταχθούν στην διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Τα ταμεία έχουν στην κατοχή τους περίπου 7,7 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που βρίσκεται «εν παρακαταθήκη» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιδράσεις προκαλεί επίσης, και η απόφαση για κούρεμα του συνόλου των ομολόγων, τα οποία, ως περιουσία των ταμείων είναι κατατεθειμένη στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Συνολικά 6 επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, ενώ εξώδικο κατέθεσε και το ΕΒΕΑ, με τον πρόεδρό του Κ. Μίχαλο καλώντας τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του Επιμελητηρίου ενώ επιφυλάχθηκε για κάθε δικαίωμα του για δικαστική επιδίωξη των καταθέσεών του (τίς εισφορές των εργαζομένων), στο ακέραιο.

Όπως εκτιμούν οι φορείς, που ασφαλίζονται στο σύνολό τους στο ΕΤΑΑ (ταμείο των «επιστημόνων») η ευθύνη της ΤτΕ που θα αποκαλυφθεί από την ανάκριση, συνίσταται στο γεγονός ότι μόνη, ενεργώντας ως διαχειριστής ξένης περιουσίας, προέβαινε σε πράξεις διοικήσεως και διαχειρίσεως, ενεργώντας όχι ως συνετός διαχειριστής, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μετά βεβαιότητας να βλάψει τη περιουσία του ταμείου.

Χρήματα από τα αποθεματικά των Ταμείων, που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από την ΤτΕ, για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το 1997, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι.

Το επιτελείο της κας Μέρκελ και η ίδια, όπως και ο κ. Σοιμπλε, έχουν πειστεί απολύτως, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμη, παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά παραμένουν στην εκτίμηση, ότι η προκήρυξη χρεοκοπίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να συμπαρασύρει την Ευρωζώνη σε μία ανεξέλεγκτη δίνη που θα απειλήσει το ευρώ.
Και παρ`όλα αυτά επιμένουν σε μία αδιέξοδη υφεσιακή πολιτική λιτότητας και σκληρών αντιλαικών οικονομικών μέτρων !!!

Υπό τους όρους αυτούς την Δευτέρα, και εφ΄ όσον η Αθήνα έχει δρομολογήσει τις 24 Prior Actions το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει στην δρομολόγηση του PSI την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν τον διορισμό μόνιμου Επιτρόπου Εποπτείας της κυβέρνησης (Χόρστ Ράιχενμπαχ) και αντιστοίχων στα επιμέρους υπουργεία (Task Force), την δημιουργία Ειδικού Ταμείου, Escrow Fund, υπό τον έλεγχο της τρόικα, πράγμα το οποίο, θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους προς ΔΝΤ και τις Ευρωπαικές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα, βάσει και της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 53,5%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπόλοιπου 31,5% με ομόλογα διάρκειας ως 30 έτη, η Ευρώπη και το ΔΝΤ, προτείνουν τώρα η πρόωρη εξόφληση να περιοριστεί στο 10% και να επιμηκυνθεί το 40% χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ.

Κατά αυτόν τον τρόπο “κουρεύονται” επιπλέον 15 δις.

Το λεγόμενο “ισοδύναμο ρευστού” λοιπόν, είναι η πρόωρη εξόφληση δια ρευστού χρήματος, του 10% ή 15% της ονομαστικής αξίας, των μετά το “κούρεμα”, ανταλλάξιμων ομολόγων.

Η προσφορά σε ομολογιούχους (κράτη της Ευρωζώνης), νέων, αναβαθμισμένων αξιολογικά, ομολόγων μετά την ανταλλαγή, υπο το καθεστώς του Αγγλικού δικαίου, είναι το έτερον αντάλλαγμα πρός τούς ανταλλάσοντες ομόλογα, με την διαδικασία του PSI.

Η επιβολή ρήτρας ΑΕΠ, η αλλιώς της ρήτρας ανάπτυξης (GDP warrant), με ποσοστό +1% εν προκειμένω, προστιθέμενο στο μεσοσταθμικό επιτόκιο του 3,7%, στο εναπομείναν ποσοστό του 31,5% των νέων ομολόγων, αποτελεί ρήτρα εξάρτησης άν όχι επίσημη "αισχρή τοκογλυφία" στην Ελληνική οικονομία.

Τό τελευταίο έκ των ανταλλαγμάτων η εφαρμογή σχήματος συνχρηματοδότησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται στην χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, δηλ. των Τραπεζών, μέσω οικονομικών σχημάτων και μορφωμάτων, στα οποία θα εμπλέκεται ο δημόσιος τομέας, δηλ. έμμεση χρηματοδότηση πάλι των Τραπεζιτών, μέσω οχημάτων του δημοσίου.

Εάν τα παραπάνω συνδοιαστούν και με τα τρία διαφορετικά είδη “χρέους”, είναι κατανοητό ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, έγινε μόνον για τούς Τραπεζίτες, και μάλιστα με όρους τούς οποίους εγγυήθηκε η ίδια η ΕΕ.

Η επικράτηση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, στίς σημερινές ηγεσίες των κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, κτλ, έχει ώς αποτέλεσμα την επιβολή οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και στην χώρα μας, άκρως αντιλαικές και ανάλγητες, στυγνής εκμετάλλευσης του εργαζόμενου.

Πολιτικές οι οποίες χαρακτηρίζονται απο λογικές είσπραξης των οφειλομένων, ώς χρέος, και μόνον, για όλα τα άλλα “γαία πυρί μοιχθήτω”.

Τα άλλα περί Ευρωπαικής αλληλεγγύης, τα ακούω "βερεσέ", σύγχρονοι στυγνοί "τοκογλύφοι" της παγκόσμιας οικονομίας είναι.

Οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις “προστάτευσαν” τούς πολίτες τους, θέτοντας όρους και προαπαιτούμενα, δηλ. “ασπίδες”, για την πλήρη προστασία των Εθνικών τους συμφερόντων, οι δικοί μας “υπάλληλοι” τί έπραξαν περί αυτού ;;;

Νομοθετούν τα Μνημόνια το ένα πίσω απο το άλλο, με μόνιμη επωδό την σωτηρία μας. Ντροπή !!!

Τήν “συνταγή” του εξωτερικού δανεισμού της χώρας, ο οποίος τεχνιέντως μετετρέπετο απο το πολιτικό σύστημα, σε αγορές απο τους δανείζοντες, οπλικών συστημάτων, στην ανάπτυξη του “πελατειακού κράτους”, και την ουσιαστική διάλυση του κράτους, την ακολουθήσαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το απύθμενο θράσσος τους είναι, ότι οι ίδιοι αυτοί, οι οποίοι δημιουργήσαν το “χρέος”, επανέρχονται ώς “πρόθυμοι σωτήρες” και προσπαθούν να μας πείσουν, ότι όλα αυτά τα έκαναν για να μας σώσουν, θέλουν να μας σώσουν ξανά!!!

Μετά απο αυτά τα ανταλλάγματα πρός τούς ομολογιούχους Τραπεζίτες, και την πληρωμή των CDS, έχει ουδείς αμφιβολία, ότι ήταν “στημένο” το παιχνίδι της "χρεοκοπίας" της χώρας, με προφανείς στόχους, οι επικρατέστεροι των οποίων είναι, η εξασφάλιση των Τραπεζιτών-ομολογιούχων, ότι θα πάρουν τα χρήματά τους, και το πλίατσικο απο "φίλους" και "εταίρους", στούς υδρογονάνθρακες και στον “πλούτο” της Ελλαδος.

"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί, κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές, την πρώτη μέρα" τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, με προφητικά λόγια για το επερχόμενον.

Οφείλουμε ώς Έθνος, ώς κράτος, το οποίο θέλει και ευελπιστεί, να αποκαλείται κράτος δικαίου, να παραπέμψει τούς υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας του Ελληνικού λαού, με την κατηγορία της διάπραξης του αδικήματος της Εσχάτης προδοσίας και να δικαστούν!!!

Οι εναλλαγές των προσώπων, στίς ηγεσίες των κομμάτων, και των υπεύθυνων κυβερνήσεων, για αυτή την τραγωδία του Ελληνικού λαού, ή η προσωρινή απόσυρση απο το πολιτικό προσκήνιο ενός "πολιτικού", υπεύθυνου για την τραγωδία αυτή, δεν αποτελεί άλλοθι και εξαγνισμό στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για κανέναν!!

Λάζαρος Ελευθεριάδης - aegeantimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου