Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνική κρίση δεν υφίσταται!

Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Παγκόσμιος Μινώταυρος, οι πραγματικές αιτίες της Κρίσης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη...
 
Ελληνική κρίση δεν υφίσταται!
μας καλεί να "σκεφτούμε οικουμενικά" για τα αίτια της κρίσης και τη σχέση τους με τον Παγκόσμιο Μινώταυρο-τα αμερικανικά ελλείμματα.


«...οι περίεργες πληµµύρες στην Αυστραλία και οι αναπάντεχες πυρκαγιές της Σιβηρίας εντάσσονται στο πλανητικό φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής. Μπορεί στην Αυστραλία οι άνθρωποι να πνίγονται ενώ στη Σιβηρία να καίγονται, όµως τα αίτια των τόσο διαφορετικών τραγωδιών είναι ακριβώς τα ίδια: η αύξηση των αερίων του θερµοκηπίου προκαλεί αυτή την Κρίση του Περιβάλλοντος η οποία, µε τη σειρά της, «επισκέπτεται» τους ανθρώπους µε διαφορετικές αµφιέσεις (αλλού πύρινες, αλλού υδάτινες).

Το ίδιο και η Οικονοµική Κρίση.



• Στην Ιρλανδία και στην Ισπανία η «πυρκαγιά» κατέστρεψε την αγορά ακινήτων, πριν πάρει αµπάριζα το τραπεζικό σύστηµα.

• Στην Αµερική, στη Βρετανία, ακόµα και στη Γερµανία πρώτα «κάηκαν» οι τράπεζες.

• Στην Ελλάδα η «φωτιά» ξεκίνησε στο Λογιστήριο του Κράτους, απ’ όπου το δηµόσιο χρέος λειτούργησε σαν το προσάναµµα που µεταφέρει τις φλόγες στην υπόλοιπη οικονοµία και, βεβαίως, στις τράπεζες.

• Σε αναδυόµενες οικονοµίες, όπως η Βραζιλία, η Κρίση πήρε τη µορφή χιονοστιβάδας κεφαλαίων που έσπευσαν στις χώρες αυτές, ζητώντας καταφύγιο από την καταρρέουσα ∆ύση, µε αποτέλεσµα την ανατίµηση των νοµισµάτων τους, τη µείωση των εξαγωγών, τη δηµιουργία επίφοβης φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Για να το πω απλά: όπως και µε την κλιµατική αλλαγή, έτσι και µε την Κρίση, κάθε χώρα, κάθε ήπειρος του πλανήτη, τη βιώ-νει πολύ διαφορετικά. Η Κρίση όµως είναι µία. Κοινή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Από τότε που η Κρίση µπήκε στην ελληνική καθηµερινότητα όπου σταθώ κι όπου βρεθώ επαναλαµβάνω κάτι που ηχεί περίεργο, εκκεντρικό, πρωτάκουστο: Ελληνική Κρίση δεν υφίσταται! Μπορεί οι Έλληνες να υποφέρουν, το δηµόσιο χρέος να έχει γίνει βουνό που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία, η ανεργία να ζει µέρες µεγάλης δόξας. Όµως ελληνική Κρίση δεν υπάρχει. Αν προσπαθήσουµε να καταλάβουµε τι µας συµβαίνει εστιάζοντας στην Ελλάδα, και στις προφανείς παθογένειές µας, θα µας διαφύγει η ουσία, η φύση της Κρίσης.»


Για το βιβλίο έγραψαν:

 «Το βιβλίο αυτό είναι μια από εκείνες τις πολύ σπάνιες εκδόσεις για την οποία μπορεί κανείς να πει ότι είναι επείγουσα, έγκαιρη και απολύτως απαραίτητη».
Terry Eagleton



«Ο Γιάνης είναι ένας από τους καλύτερους, ευφυέστερους και πιο καινοτόμους οικονομολόγους στον πλανήτη».
Steve Keen, συγγραφέας του Debunking Economics


«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας σπάνιος οικονομολόγος: εξειδικευμένος στο να εξηγεί δύσκολες έννοιες, έτοιμος να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, ικανός να θέτει την επιστήμη του στο ευρύτερο πλαίσιο.

Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε, σίγουρα θα ωφεληθείτε από την αφήγησή του των γεγονότων που οδήγησαν στην Κρίση».
Aditya Chakrabortty, The Guardian


«Στον πιο ολοκληρωμένο οδηγό στο λαβύρινθο της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που έχει γραφτεί ως τώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σκιαγραφεί το μονοπάτι που οδήγησε από τη μεταπολεμική αμερικανική ηγεμονία στη σημερινή δυσπραγία. Το προκλητικό επιχείρημα του βιβλίου, γραμμένο σε πρόζα ζωντανή και γεμάτη πάθος, είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και κάποια άλλη χώρα, δύνανται σήμερα να αποκαταστήσουν, από μόνες τους, τις συνθήκες εύρωστης διεθνούς ανάπτυξης.

Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε, το βιβλίο αυτό θα κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι και την τελευταία λέξη την ψυχή και το νου σας. Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος είναι ένα αριστούργημα που θα καταδεικνύει για πάντα τις προκλήσεις της εποχής μας».
Gary Dymski, Πανεπιστήμιο της California, Riverside


«Εάν θέλετε να μάθετε πόσο σοβαρή είναι η σημερινή Κρίση, διαβάστε αυτό το βιβλίο. Με μεγάλη ευγλωττία, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρηματολογεί ότι τα σύγχρονα οικονομικά προβλήματα σχετίζονται με αναδυόμενα ρήγματα στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Οι ΗΠΑ (ο Μινώταυρος) κάποτε διαχειρίζονταν το διεθνές νομισματικό σύστημα.

Όχι πια. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται πλέον ένας μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων που να σταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, να το πω έτσι, είναι ένας παραπαίων Μινώταυρος…»

Shaun Hargreaves-Heap, Πανεπιστήμιο του East Anglia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου