Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Εγκρίνονται τα 130 δισ προς την Ελλάδα στις 20/2 - Η απομείωση στο PSI+ έως στο 75% - Θα εμπλακεί και η ΕΚΤ με swaps για να προλάβει την ενεργοποίηση των CACs – Έρχεται το selective default από Moody’s, Fitch, S&P έως τις 9 Μαρτίου


Νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς η Γερμανία αναθεώρησε το αρχικό της σχέδιο να μεταφερθεί η διαδικασία επίλυσης της ελληνικής κρίσης για μετά τις εκλογές και πλέον στις 20 Φεβρουαρίου την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο το γεγονός ότι στις 2 Μαρτίου θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με επίκεντρο την Ελλάδα και το σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοστεί εγείρει προβληματισμό αν οι τελικές αποφάσεις παρθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ίσως εκεί για πρώτη φορά και επιτακτικά στις 2 Μαρτίου, ζητηθεί η έγκριση του ειδικού λογαριασμού που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς πλήρους επιτροπείας.
Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας στο Eurogroup θα περιλαμβάνει,  την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δις ευρώ και ταυτόχρονα το PSI+ την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με την εμπλοκή του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.
Οι νέες παράμετροι που έρχονται να προστεθούν στο πάζλ που λέγεται διάσωση της Ελλάδος είναι
1)Το νέο δάνειο θα είναι 130 δις ευρώ εκ των οποίων τα 23 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Ελλάδα ζητάει 135 δις ευρώ ενώ είχαν συζητηθεί και τα 145 δις ευρώ.
2)Το PSI+ θα προχωρήσει. Η Γερμανία μάλιστα έχει ζητήσει να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας.
Μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου ή 16 Μαρτίου αν υπάρξουν καθυστερήσεις θα είναι η περίοδος υποβολής προσφορών δηλαδή η διαδικασία απομείωσης και ανταλλαγής με νέα ομόλογα.
To haircut θα είναι 75% όπως αποδεικνύεται από τις εθελοντικές απομειώσεις που πραγματοποίησαν η BNP Paribas και η Societe Generale.
Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κατά 100 δις ευρώ με βάση τις ονομαστικές αξίες στόχος που δεν θα επιτευχθεί ενώ θα αντικατασταθούν τα εναπομείναντα ομόλογα με αντίστοιχα ονομαστικής αξίας 70 δις.
3)Θετική αλλά σίγουρα αναμενόμενη εξέλιξη είναι η εμπλοκή τελικά της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ομόλογα από 50 έως 58 δις ευρώ σωρευτικά. Η ΤτΕ κατέχει 2,5 δις ευρώ περίπου.
Η εμπλοκή της ΕΚΤ που κατέχει ελληνικό χρέος  48 δις – αναφέρεται από 40 έως 48 δις ευρώ – θα ανταλλάξει τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα με νέα μέσω μιας διαδικασίας swaps δηλαδή η ΕΚΤ δεν θα υποστεί haircut.
Εν συνεχεία τα κέρδη που θα αποκομίσει θα τα διαμοιράσει στα μέλη της τις εθνικές κεντρικές τράπεζες οι οποίες στην συνέχεια θα τα διανείμουν στις χώρες τους. Το κεφαλαιακό κέρδος εκτιμάται κοντά στα 15 δις ευρώ.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον επισπεύδεται η διαδικασία στόχος είναι να μην εμπλακεί σε πραγματικό haircut η ΕΚΤ μέσω της ενεργοποίησης των CACs.
4)Η διαδικασία θα είναι πολύ πιεστική χρονικά καθώς απομένουν 32 μέρες από την λήξη του περιβόητου ομολόγου Μαρτίου 2012 συνολικού ποσού  15,05 δις ευρώ κεφάλαιο και κουπόνια και αν στις 20 Φεβρουαρίου
Με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η συμμετοχή στο PSI+ θα κινηθεί μεταξύ 55% και 65% δηλαδή από 55 έως 70 δις ευρώ έναντι στόχου 100 δις ευρώ απομείωσης.
Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης των CACs είναι πολύ πιθανή και ίσως έτσι εξηγείται γιατί προσπαθούν να επισπεύσουν τα swaps της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Η ενεργοποίηση των CACs που θα καταστούν νόμος του κράτους -πιθανότατα την άλλη εβδομάδα - θα μετατρέψουν την διαδικασία ανταλλαγής του χρέους από εθελοντική, υποχρεωτική.
Αυτό ουσιαστικά θα υποχρεώσει την Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Οι οίκοι αξιολόγησης στο διάστημα μεταξύ 22 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου και εφόσον αυτό θα καθοριστεί ως το χρονικό διάστημα της ανταλλαγής των ομολόγων θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα.
Χθες από μια πηγή – που ωστόσο δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν είναι αξιόπιστη – αναφερόταν ως ημερομηνία υποβάθμισης της Ελλάδος σε default στις 23 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή.
Βέβαια μετά την χρεοκοπία και λόγω των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν, θα υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδας έως 8 βαθμίδες δηλαδή έως την κλίμακα Β.
Αν παρ' ελπίδα ανακύψουν εμπόδια, - και παρά τις Γερμανικές διαψεύσεις - για να αποφευχθεί η χρεοκοπία έχει εξεταστεί να χορηγηθεί ένα έκτακτο δάνειο π.χ. 15 δις ευρώ το οποίο δεν θα είναι νέο δάνειο αλλά θα ενταχθεί μέσα στο πακέτο των 130 δις ευρώ.
Δηλαδή το δάνειο που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αφαιρώντας τα 23 δις για τις τράπεζες και τα 15 δις του ενδιάμεσου δανείου θα είναι 92 δις ευρώ.

Γιατί είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ πρέπει να  συμμετάσχουν στο PSI+ στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους…..
Πέραν των ιδιωτών θεσμικών τραπεζών και funds πρέπει να  συμμετάσχει και ο επίσημος τομέας όπως χαρακτηρίζεται δηλαδή η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται περίπου στα  48 δισ ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.

Το selective default, το credit event και τα CDS

Το PSI+ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε συντεταγμένη, επιλεκτική χρεοκοπία εντός ευρώ..
Αυτό προφανώς και θεωρείται αναμενόμενη διαδικασία καθώς έχει προαναγγελθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση σε default έχει νομική κυρίως διάσταση καθώς θα είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από την χρεοκοπία.
Μετά την αναμενόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα C ή D δηλαδή σε καθεστώς default, σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, η οποία προφανώς και θα αποτελεί ιστορική εξέλιξη καθώς ουδέποτε χώρα του δυτικού κόσμου χρεοκόπησε…οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες πιθανότητα στην κλίμακα Β.
Η υποβάθμιση σε καθεστώς χρεοκοπίας της Ελλάδος θεωρείται μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα παραμείνει σε καθεστώς default η Ελλάδα.
Ωστόσο στην επόμενη φάση οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες δηλαδή έως την κλίμακα Β.
Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα B θα είναι απόρροια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν τα οποία θα δοθούν στους ομολογιούχους δανειστές στα πλαίσια του PSI+.
Αυτά τα νέα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογηθούν και θα φέρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτά τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να βαθμολογηθούν έως την κλίμακα Β.
Η υποβάθμιση της Ελλάδος με βάση το αρχικό σχέδιο θα οδηγήσει την ISDA δηλαδή την Διεθνή Ένωση Swaps και παραγώγων να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός, συμβάλλοντας στην πληρωμή των CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων





Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B**

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca(Ελλάδα)
CC(Eλλάδα)
CC


C
C*Ελλάδα
Χρεοκοπία
C*Ελλάδα
D*Ελλάδα
D

*Πιθανή νέα βαθμολογία Ελλάδος
** Πιθανή νέα βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου