01/10/2011
Γράφει ο Επιμηθέας Δυστυχώς για άλλη μια φορά η γερμανική κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί παρουσιάζονται με δύο πρόσωπα. Από την μια μεριά μιλούν για στήριξη της Ελλάδος και από την άλλη επεξεργάζονται σχέδια ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων. Θα λέγε κανείς ότι προετοιμάζονται για ένα σύγχρονο «πλιάτσικο».
Το «plan B» όπως αρέσκονται να το ονομάζουν, το γνώριζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζαν για την συνέχιση της αδιέξοδης και αντεθνικής πολιτικής του ξεπουλήματος της χώρας; Πολύ πιθανόν κάποιοι να μην το γνώριζαν. Άλλωστε αυτό που φαίνεται να τους ενδιαφέρει δεν είναι άλλο, από το να κρατήσουν δυο-τρεις μήνες παραπάνω το βουλευτικό τους αξίωμα. Το γνώριζαν σίγουρα όμως, τόσο ο Υπουργός των οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος όσο και ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Άλλωστε δεν νομίζω να μην συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός της χώρας με την κ. Α. Μέρκελ.
Σύμφωνα λοιπόν με την γαλλική εφημερίδα «La Tribune» μυστικό «plan B» της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Εureca» http://www.rolandberger.com/media/pdf/Roland_Berger_EURECA_project_20110927.pdf, το οποίο επεξεργάζονται οι στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Ά. Μέρκελ με επικεφαλής τον κ. Martin Wittig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Roland Berger, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εκχώρηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που εκτιμάται ότι αξίζουν περί τα 125 δισ. ευρώ, σε μία εταιρία, με έδρα το Λουξεμβούργο, και τη σταδιακή πώλησή τους με στόχο τη μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ.
Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας κάνει λόγο για εξαγορά της εταιρίας αυτής από έναν «ευρωπαϊκό θεσμό», που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το EFSF, μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από σημερινά επίπεδα στο 145%. Με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, σημειώνεται σχετικά.
Η εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει τη δυνατότητα να μοχλεύσει 20 δισ. ευρώ με στόχο να αποφέρουν περί τα 50 δισ. ευρώ, τα οποία και θα επενδύσει στην Ελλάδα. Αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% για τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και, σε περίπτωση όπου υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα αφαιρουμένων των τόκων. Αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα των 125 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, παρόλο που οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.
Σύντροφοι είπαμε, αυτοί που μας δανείζουν έχουν τον πρώτο λόγο έτσι που καταντήσαμε.
Αλλά υπάρχει και αξιοπρέπεια, ελληνικό φιλότιμο, περηφάνια για αντίσταση σε ότι μας ζητούν χωρίς όρους. Σύντροφοι βουλευτές ουδείς μπορεί να χαίρεται και να χειροκροτεί για το κατάντημα της πλήρους εξαρτήσεως μας από την εκταμίευση της εκάστοτε δόσεως του δανείου.
http://expression-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου