Μην περιμένετε οριστικές αποφάσεις με νούμερα και υπολογισμούς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες αυτή την ώρα. Όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος θα διαρκέσει πολλές ώρες και το συμπέρασμα που θα εξαχθεί θα είναι γενικού περιεχομένου που θα περιγράφει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιλύσει την κρίση. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις σήμερα της Μέρκελ στη Γερμανία όπου είπε ότι είναι η δυσκολότερη στιγμή της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του Σαρκοζί που ανέφερε ότι κινδυνεύει η ΕΕ με διάλυση.
Οι δραματικοί τόνοι δείχνουν την πρόθεσή τους να τελειώσουν το θέμα, έστω κι αν όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί καθολική κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, δεν αναμένεται να
ανακοινωθούν στοιχεία για το ύψος του κουρέματος, αλλά θα μπορεί να συναχθεί αυτό από το γεγονός ότι ακόμη και η Μέρκελ μίλησε για μείωση του χρέους κατά 110%-120% μέχρι το 2020.
Τα πάντα πιθανότατα θα παραπεμφθούν στις… τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες όμως είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης. Κι όταν εννοούμε λεπτομέρειες λέμε τον τρόπο που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν θα υπάρξουν λεφτά μέσω του EFSF για τα ασφαλιστικά ταμεία, ποιο θα είναι το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης κ.λπ.
Αύριο θα συγκληθεί Γιουρογκρούπ για να εξετάσει τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου χωρίς όμως να δώσει κι αυτή οριστικές λύσεις οι οποίες θα παραπεμφθούν για τη Σύνοδο G-20.
Άλλωστε, το γεγονός ότι όλα είναι στον αέρα συνάγεται και από δημοσίευμα πριν λίγο του Bloomberg ότι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την εθελοντική συμμετοχή τους στο κούρεμα, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.
Όσο για το ελληνικό ζήτημα, όποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν, αυτές θα γίνουν νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα αργήσει να πάει προς ψήφιση και έβλεπαν μια ημερομηνία, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το ενδεχόμενο αυτό πιθανότατα μεταθέτει την ημερομηνία των εκλογών, αλλά δεν ακυρώνει όμως τα σχέδια ορισμένων περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Τέλος, κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι η κυβέρνηση δίνει «σκληρή» διαπραγμάτευση προκειμένου να μη γίνει η συμφωνία με βάση το βρετανικό αλλά το ελληνικό δίκαιο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου