Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

11 χώρες θέλουν άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα




Η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί ποτέ, εξαιτίας πολλών παραγόντων, κυρίως όμως επειδή το ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό δεν εξυπηρέτησε τις επιταγές και τα συμφέροντα της χώρας. Ευτυχώς, όμως, αυτή η χώρα που τόσο πολύ βάλλεται σήμερα, έχει ικανό πλούτο που μπορεί να την επαναφέρει οικονομικά. Όμως η ηθική της επαναφορά είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους Έλληνες πολίτες.

Ξαφνικά, ενώ οι πολιτικοί άρχοντες διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους και φωνασκούσαν περί μη ύπαρξης πετρελαίου ή άλλων ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών και ορυκτών κοιτασμάτων, η Κύπρος βρήκε πετρέλαιο και έσπευσαν άπαντες οι ισχυροί του πλανήτη να προστατεύσουν και να υφαρπάξουν όσα περισσότερα μπορέσουν από τον Κυπριακό λαό. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα άρχισε να συζητείται ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση για την ποιότητα των πολιτικών που προ μερικών μηνών ψευδόντουσαν λέγοντας πως η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο. Και όμως, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: Γιατί ήρθαν όλοι αυτοί οι ισχυροί εάν δεν υπάρχει αέριο στην Κύπρο ή πετρέλαιο στην Ελλάδα; Ήρθαν να υπερασπιστούν τα κύματα στην Ανατολική Μεσόγειο; Ή μήπως η Ελλάδα βρέθηκε τυχαία στην χειρότερη οικονομική θέση που μπορούσε να βρεθεί, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της γενικότερης - παγκόσμιας γεωπολιτικής ανακατάταξης;

Κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να
λάβουν άδειες έρευνας υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στο ελληνικό υπέδαφος.

Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου ανοιχτού φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία,Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία. Στην ομιλία του ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (περιοχή που αντιστοιχεί στη μισή και πλέον θαλάσσια έκταση της χώρας) η κυβερνητική απόφαση για έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκωλο) στις οποίες -σύμφωνα με τις μελέτες- τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 εκατ. - 300 εκατ. βαρελιών. Αρκετά μικρά, αλλά αξιοποιήσιμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο μεγάλο κοίτασμα.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Έλληνες επιστήμονες, να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι ένας από τους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση.

Πληροφορίες από Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου