Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Έτσι που πάει η κυβέρνηση, η αναδιάρθρωση είναι δεδομένη


Κάποιος υπουργός, δεν έχει σημασία ποιος, είπε πρόσφατα “Η κυβέρνηση δουλεύει” αναφερόμενος προφανώς στις προσπάθειες που κάνει στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας.
Αν όμως δει κανείς και αναλύσει όλες τις καθημερινές κινήσεις της κυβέρνησης, τα στοιχεία που βγαίνουν για την οικονομία, και τις προβλέψεις των ξένων, κι όχι όποιων κι όποιων ξένων, τότε θα αναφωνήσει με σιγουριά ότι η κυβέρνηση (μας) δουλεύει.
Η αναδιάρθρωση, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι δεδομένη αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί με λάθος τρόπο και με καθαρά επικοινωνιακό σκοπό το ζήτημα. Δε βγαίνει να πει αυτό που όλοι οι ξένοι αναλυτές βλέπουν. Ότι στο τέλος του 2012, αρχές 2013, όταν θα τελειώσει το δάνειο, το χρέος της χώρας ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και τα 380 δις ευρώ.
Ακόμη κι αν βρεθούν αύριο το πρωί 50 δις από πωλήσεις εταιρειών και ακινήτων, τα χρήματα αυτά θα πάνε στο χρέος το οποίο θα μειωθεί στα 330 δις, τίποτε δηλαδή αφού η χώρα και θα βγει στις αγορές να δανειστεί πιθανότατα με υψηλά επιτόκια και θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπληρώσει ελάχιστα από αυτά που χρωστά.
Κάποιοι μιλούν για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να πάρει μπροστά. Λένε δηλαδή τα 50 δις αντί να πάνε στις τσέπες των ξένων δανειστών μας να πέσουν στην αγορά ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Φανταστείτε, 5 Ολυμπιάδες φτιάχνουμε με τα λεφτά αυτά.
Ας τα αφήσουμε όμως αυτά και ας πάμε στα περί αναδιάρθρωσης.
Για να την αποφύγουμε πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Ή οι ξένοι να μας λυπηθούν και να μας σώσουν αλλά αυτή τη φορά πραγματικά, δηλαδή με ευρωομόλογα και «κούρεμα» των δικών τους απαιτήσεων ή να τα κάνουμε όλα τέλεια, ότι μας ζήτησαν να το υλοποιήσουμε με απόλυτη προσοχή. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν τα πάντα γύρω μας καταρρέουν;
Θέλει η κυβέρνηση να πουλήσει να πουλήσει ή να αξιοποιήσει κρατικά ακίνητα, αλλά δεν ξέρει ούτε πόσα έχει. Παράλληλα, στη σκέψη και μόνο της αξιοποίησης στο Ελληνικό έχουν βγει στα χαρακώματα και απειλούν να μπλοκάρουν τις… μπουλντόζες, είτε είναι από το Κατάρ είτε από αλλού.
Θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει φόρους κι άλλα έσοδα, αλλά ο μηχανισμός έχει καταρρεύσει.
Θέλει να πουλήσει εταιρείες, όπως συμμετοχή σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και βγαίνουν μια σειρά από υπουργοί και στήνουν το δικό τους βιλαέτι, αντίθετα με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, ακόμη και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ βγήκε και είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα ενώ η Τ. Μπιρμπίλη ερωτώμενη την Τρίτη έριξε το μπαλάκι στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών αλλά ζήτησε τα δίκτυα να μείνουν στο κράτος.
Αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιέζουν να θυμηθεί ο πρωθυπουργός τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλιώς θα τους πάρουν με τις πέτρες. Ο Χρ. Πρωτόπαπας βγαίνει και λέει ότι δεν έδωσαν λευκή επιταγή για την κρατική περιουσία.
Ο «πράσινος» Χρ. Φωτόπουλος βγαίνει και απειλεί ότι θα χυθεί αίμα αν πουληθεί η ΔΕΗ.
Μέσα στο κόμμα έχουν σχηματιστεί διάφορα στρατόπεδα που βλέπουν ότι η κυβέρνηση παραπαίει, κι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το μεγάλο χάος που μας έχει υποδείξει η κυβέρνηση.
Και μέσα σε όλα αυτά οι ξένοι, είτε από ιδιοτέλεια, είτε επειδή δε βλέπουν άλλη λύση, λένε ότι η αναδιάρθρωση θα έρθει αργά ή γρήγορα.
Μήπως τελικά η κυβέρνηση να πάψει να δουλεύει το λαό και να του πει την αλήθεια; Που πάμε και που είμαστε;
ΠΗΓΗ



1 σχόλιο:

  1. πολυς κοσμος ηλπιζε οτι ο αμερικανοθρεμμενος γιωργος παπανδρεου θα στηριζοταν από τις αμερικανικες εταιρειες κολοσσους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή