Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η ευρωπαϊκή συμφωνία του «κουρέματος»: μια ακόμα μεγαλειώδης τρύπα στο νερό


Καθώς ο βόμβος της συζήτησης σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει η νέα «συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης αντηχεί ακόμα στ’ αυτιά μας,
έπειτα από μια μακρά νύχτα κατά την οποία παρακολουθούσαμε γεμάτοι ανησυχία τις διαπραγματεύσεις των ηγετών μας, είναι εξαιρετικά εύκολο να χάσουμε από τα μάτια μας τη μοναδική αλήθεια για τη νέα αυτή εξέλιξη στο σήριαλ της κρίσης του ευρώ: δεν υπήρξε καμιά συμφωνία.
Η Ευρώπη είχε δεσμευτεί να δώσει μια μακρόπνοη λύση σε τρία αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα: τον τραπεζικό της κλάδο που καταρρέει, το πρόβλημα του ιταλικού και του ισπανικού δημόσιου χρέους (με τις εν δυνάμει καταστροφικές επιπτώσεις του στη βαθμολογία της Γαλλίας με ΑΑΑ), καθώς και τη ρημαγμένη

Να πως εκμεταλλεύονται οι Γερμανοί, το προτεκτοράτο Ελλάδα!


Δυστυχώς το σχέδιο – παγίδα (για τον ελληνισμό) της Μέρκελ, κρύβει πολλά σημεία του από το φως της δημοσιότητας και έχει πολλά ψιλά γράμματα, τα οποία ο λαός δεν θα τα μάθει, παρά μόνο πολλές δεκαετίες αργότερα, όταν θα είναι πλέον αργά. Δυστυχώς, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν ενημερώνουν καθόλου το λαό, αντίθετα τον κρατούν σε καταστολή, για τα δικά τους συμφέροντα. Οι Γερμανοί λοιπόν, σχεδίασαν την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό του ελληνισμού σε βάθος δεκαετιών, με "όργανό" τους....
τον πολιτικά άβουλο κ. Παπανδρέου.

Δείτε μόνο μία περίπτωση, από τις τόσες, για να καταλάβετε τι συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου!!!
Από το «κούρεμα» λοιπόν των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, δεν εξαιρείται μόνο το

«Κάηκε» το σενάριο εκλογών με δίλημμα «νόμος ή αταξία» | ANTINEWS


Ο πολιτικός αμοραλισμός του Μαξίμου τους έκανε να εξετάζουν την Παρασκευή ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με δίλημμα «νόμος και τάξη ή αταξία». Αλλά αυτό το ενδεχόμενο «κάηκε» το Σάββατο επειδή δεν έπιασε στο λαό, αλλά ούτε και στο «Μέγκα» που έκανε τη μεγάλη… ανακυβίστηση.
Οι εγκέφαλοι του Μαξίμου εξέτασαν αν μπορούν, και μέχρι ποιο σημείο, να εκμεταλλευθούν όσα έγιναν στις παρελάσεις και την στάση του Παπούλια. Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο που επιχείρησαν, αλλά το αποτέλεσμα θα είχε μηδαμινή επίπτωση – τι σημασία έχει για το ΠΑΣΟΚ, που παίρνει 14,7% αν πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και του πάρει 1% – 2%;
Εκείνο που σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι με την εξουσιαστική νοοτροπία ήταν μήπως τα γεγονότα στις παρελάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην κοινωνική πλειοψηφία. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα χωρίς

Εκλογές τώρα πριν είναι αργά



Η αναντιστοιχία μεταξύ βουλής και εκλογικού σώματος έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα πλήρους αποξένωσης
Το πολιτικό σύστημα ξηλώνεται, το μεταπολιτευτικό μοντέλο της Ελλάδας γκρεμίζεται, οι σταθερές της χώρας, καλές και κακές, διαλύονται.
Τόσο η οικονομική υποδούλωση της χώρας όσο και τα επεισόδια με τις παρελάσεις είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Την επόμενη ημέρα της συμφωνίας των Βρυξελλών η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν και δε θα ξαναγίνει ποτέ. Για κάποιους αυτό είναι καλό, για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όμως και την Ελλάδα είναι καταστροφικό.
Αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, απαιτείται μια βαλβίδα αποσυμπίεσης από την πραγματικά πολύ πιεσμένη κατάσταση.
Η χώρα μοιάζει με ένα καζάνι έτοιμο να

Εμείς και οι αρχαίες Ελληνίδες

Κατόπιν μίας έρευνας ή καλύτερα δημοσκόπησης θα λέγαμε, σχεδόν όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μας είπαν ότι η αρχαία Ελληνίδα ήταν πολύ περιορισμένη, δεν είχε δικαιώματα, και διάφορα άλλα επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το δυσάρεστο είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι κ.λ.π., δηλαδή αυτοί στους οποίους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας... Και προχωράμε στα χειρότερα: Ο Έλλην Ιστορικός- Δημοσιογράφος Μ. Δ. Καλαποθάκης αναφέρει στο σύγγραμμα του „Η Ελληνική Κοινωνία κατά την Αρχαιότητα“ 
....(οι Ελληνίδες) ήσαν αληθή ανδράποδα, αγράμματοι και εξηυτελισμέναι! 
Μη χειρότερα! Αχ, να και τα χειρότερα: Ο παγκοσμίου φήμης, εξαίρετος W. Durant στο έργο του, στην βαρυσήμαντη και σε όλη την υφήλιο αποδεχτή „Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού“ Β´ τόμος, σελ. 317-319 πληροφορεί:
„Η σύζυγος εάν πεπλοφορεί και συνοδεύεται καταλλήλως, μπορεί να επισκεφτεί και τους οικείους της...“ 
Καλά ρε μάγκα Durant, δηλαδή πήγαινε μόνο με συνοδεία στους συγγενείς και φίλους; Με μπούρκα ή μήπως με φερετζέ; Και συνεχίζει. 
„...Πρέπει να παραμένει εις την οικίαν της και να μην εμφανίζεται στα παράθυρα.“
Μάλιστα. Την είχανε και φυλακισμένη. Βέβαια είχε και παράθυρα αλλά δεν έκανε να τα χρησιμοποιεί...

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Έτσι θα ήταν σκέφτεστε; Ε, λοιπόν, ο ίδιος ο Durant στη ίδια παράγραφο αναφέρει:
„ημπορεί ακόμη να λάβει μέρος εις τας θρησκευτικάς τελετάς και να παραστεί εις τα διδασκόμενα θεατρικά έργα.“ Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αυτές οι θρησκευτικές τελετές κάλυπταν το1/6 του Αττικού έτους, οι δε διδασκαλίες διαρκούσαν περισσότερο από δέκα μέρες. Πόσες γυναίκες πάνε σήμερα περισσότερο από δέκα φορές τον χρόνο θέατρο;
Η γνωστότερη σήμερα Ελληνίδα είναι η Ασπασία.
Η μόρφωση της Ασπασίας ήτανε άριστη και οι γνώσεις της πολυάριθμες, αυτό μάλιστα ήτανε και ο κύριος παράγοντας που επηρέασε πολλούς μεγάλους άρχοντες όπως τον Περικλή αλλά και φιλοσόφους, όπως τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Η Ασπασία, όντως μη-αθηναία, την απέκλεισαν από το νόμο που κυβερνούσε τις αθηναϊκές γυναίκες, και επέτρεψε σε την για να ζήσει έξω από αυτούς τους νόμους, που καθιστούν το πιθανό για την να διακριθεί ως μεγάλο συγγραφέα, ρήτορας και φιλόσοφος. Επειδή δεν υπάρχει καμία φυσική εργασία διαθέσιμη, η εργασία της Ασπασίας έχει επιζήσει μόνο μέσω της φωνής των ατόμων τα οποία επηρέασε. Το μεγαλύτερο μέρος εργασίας της Ασπασίας ακούστηκε μέσω της φωνής του εραστή της Περικλή. Η Ασπασία είναι επίσης ς γνωστή και για το περίφημο σαλόνι της που δημιούργησε για να το χρησιμοποιήσει ως μέρος συγκέντρωσης για διανοούμενους εκείνο το καιρό, στο οποίο πράγματι σύχνασαν πολλοί μεγάλοι πολιτικοί και φιλόσοφοι, όπως Σωκράτης, Πλάτωνας, Περικλής, Ξενοφών, Κικέρωνας, Πλούταρχος, Αθηναίος και είναι εμφανές ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα μεγάλα άτομα συμβάλλουν σε ένα μεγάλο μέρος της γνώσης τους στην επιρροή της Ασπασίας. Η δυναμικότητα της Ασπασίας και το πέρασμά της στην Ιστορία για την ρητορική και τη φιλοσοφία της, συνεχίζει ως σήμερα να επηρεάζει τον σύγχρονο συγγραφέα, τον φιλόσοφο και τον ομιλητή.
....ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΙΛΟΥΝ
Οι νεκροί δεν λένε ποτέ ψέματα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο μία αρκετά αξιόπιστη πηγή είναι οι επιτύμβιες στήλες, οι „ταφόπετρες των νεκρών μας“.
Αν θέλετε διαβάστε με την απαραίτητη ευλάβεια τι γράφτηκε για ένα κορίτσι που πέθανε μόλις είκοσι χρονών:
„...όλος ο κόσμος της Αθήνας για μένα έκλαψε, για τα νιάτα και την σωφροσύνη, και το πιο πολύ ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ και την σοφία. Τα δάκρυα δεν σταματάνε από τού πατέρα μου τα μάτια, που χάσανε της ζωής του την χαρά και τα χέρια που θα τον γεροκομούσαν. Τα χρόνια της ζωής μου είκοσι“. ΑΘΗΝΑ•Ι•Σ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΕΚΡΟΠΟΣ
Έτσι είναι οι αγράμματες γυναίκες; Μάλλον οι αρχαίες Ελληνίδες όχι μόνο ήξεραν να ζουν αξιοπρεπώς αλλά και τον θάνατο να αντιμετωπίζουν με σωφροσύνη, αξιοπρέπεια. Επί του θέματος ζωής και θανάτου αξιοσημείωτο είναι ότι το γνωστό „Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ“ δεν το έλεγε ο άντρας, ο πατέρας του στρατιώτη, αλλά γυναίκα, η ίδια η μητέρα του!
Στην Ανωτάτη Φιλοσοφική και Μαθηματική Σχολή του κορυφαίου Διδασκάλου Πυθαγόρα διέπρεψαν: Οι Θεανώ, Θεόκλεια, Ασκληπιγένεια, Περικτιόνη, Φιλτύς, Μελίσσσα,, Τιμύχα, Μιλλία, Χειλωνίς, Κρατησόκλεια,Βοιώ, Θεάδουσα και πολλές άλλες. Και ξέρετε ποιος ήταν ο Διδάσκαλος των « Ηθικών αρχών» του Πυθαγόρα; Η Θεμιστόκλεια, η Ιέρεια των Δελφών! Η Σχολή του Επίκουρου: Οι Ανθεια, Λεόντιον, Ερώτιον.Η Πλατωνική Ακαδημία:Το Πανεπιστήμιο της Αρχαίας Ελλάδας, διήρκεσε σχεδόν 1000 χρόνια μέχρι που ο Ιουστινιανός για να σώσει τον κόσμο από ...την ιερόσυλο τρέλα των Ελλήνων (Ιουστινιανός Κώδιξ) το έκλεισε. Διεσώθησαν τα ονόματα της Λασθένειας, και της Αξιοθέας. Ανώτατες Σχολές Ιατρικής: Κνίδος, Κως, Αλεξάνδρεια. Διέπρεψαν οι: Αγνοδίκη, Δεινομάχη, Ερμιόνη, Ευτυχία, Φιλονίλα, Κλεοπάτρα μάλιστα βοηθός και συνεργάτρια του μεγάλου ιατρού Γαληνού, Ολυμπιάς, Σάλπη και πολλές άλλες. Γνωρίζετε ότι η Ελληνίδα Φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα δεν έφτιαχνε μόνο δηλητήρια αλλά και φάρμακα και ότι έγραψε ένα βιβλίο περί φαρμάκων; Φυσικά αυτό στα Χολιγουντιανά σκουπιδόεργα δεν αναφέρεται.
Αυτά εν ολίγοις για την ανώτατη εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα. Αλλά σκεφτήκατε από πότε συμμετέχουν οι γυναίκες στην ανώτατη εκπαίδευση στον μοντέρνο κόσμο; Το 1890 μ.Χ. διέγραψαν όλες τις γυναίκες που θέλησαν να λάβουν μέρος στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό δεν έγινε ούτε στην Αφρική ούτε στην Ασία, αλλά στην πεπολιτισμένη Μ Βρετανία! Στην Ελλάδα παρά τις επελάσεις της έφιππης αστυνομίας στο πανεπιστήμιο τόλμησε να σπουδάσει μόλις το 1896 μ.Χ. η Ελληνίδα Αγγελική Παναγιωτάκη.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ
Τα ιερατικά αξιώματα των γυναικών ήταν: Ιέρεια, Πρωθιερέα, Μυσταγωγός, Υδρανός (για βάφτιση), Παναγείς (πάναγνες), Ιεροφάντιδες, Ιεαραπόλοι, Αρχιέρεια, Προμάντις.
ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΟΡΤΕΣ
Ανθεσφόρια ( Ηροσάνθεια), Γυναικοθύνθια (Αλεαία), Εκδύσια (Αποδύσια), Ενδυμάτια, Ηρώα, Ηραία Θύεια: Οι γυναικείοι Ολυμπιακοί αγώνες, Θυίεια, Μύσια, Τιτθηνίδια,Μύσια, Καρυάτεια.
Στα Καρυάτεια, στην πόλη Καρυές της Αρκαδίας όμορφες γυναίκες έδειχναν τα κάλλη τους σε άνδρες και επιλέγανε έναν για σύζυγο. Από αυτές τις Καρυάτιδες έξι στον αριθμό, είχε την έμπνευση του ο Φειδίας και τις ανέβασε στην αθανασία με τα υπέροχα αγάλματα στην Ακρόπολη. Μέχρι που ο αδίστακτος Ελγίνος κατάφερε την:
ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ
„Κλέφτες και βάρβαροι πήραν την αδελφούλα σας, μείνατε πέντε• τα ολόρθα κορμιά σας, από τον θάνατο ασκέβρωτα, ο πόνος βαθύτερα κι απο τον θάνατο σκέβρωσε• βόγγος και κλάμα η φευγάτη κι αντιβογγήξατε εσείς και γινήκατε βρύσες του θρήνου....“ Κ.ΠΑΛΑΜΑΣ Καρυάτιδες (Ασάλευτη ζωή)
Διερωτηθήκατε αλήθεια, γιατί ο Ελγίνος πήρε μόνο μία από τις Καρυάτιδες; Στις „Παραδόσεις“ του ο Νικόλαος Πολίτης αναφέρει (και ο Μακρυγιάννης) „εκεί που πήγαιναν να τις βγάλουν, τις ακούν να σκούζουν λυπητερά και να φωνάζουν την αδελφή τους. Οι Τούρκοι τρόμαξαν κι έφυγαν και με κανένα λόγο δεν ήθελαν να δοκιμάσουν να τις βγάλουν. Πολλοί ήταν κάτω από το κάστρο που άκουγαν όλη νύχτα τις μαρμαρένιες κόρες να κλαίνε....“. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι επί χρόνια ολόκληρα τις άκουγαν. Φαίνεται η ρήση „δια αυτά πολεμήσαμε“ του στρατηγού της Επαναστάσεως του 1821 Μακρυγιάννη αποτρέποντας έτσι Έλληνες στρατιώτες που ήθελαν να πουλήσουν σε ξένους Ελληνικά αγάλματα , είναι σοφότατη.
MINI -ΚΩΜΟΤΕΙΡΙΑ -ΚΑΛΊΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Μίνι: Οι πλέον αισθησιακές (
sexy) γυναίκες ήταν οι Σπαρτιάτισσες, οι οποίες φορούσαν κοντό χιτώνα και μάλιστα στο δεξί μέρος σχιστό. Για αυτό και ο όρος φαινομηρίδες.(Φαίνονταν ο μηρός). Επίσης φορούσαν περίδεσμο και στρόφιον, μία ζώνη κάτω από τους μαστούς για καλύτερη υποστήριξη τους.
Κομμωτήρια: Ειδικές κομμώτριες με ειδικά κομμωτικά όργανα, τους βοστρυχωτήρες(πιστολάκια) τα οποία θέρμαναν στην φωτιά επετύγχαναν υπέροχες κομμώσεις.
Καλλιστεία: Αγώνες κάλλους διεξάγονταν στην Λέσβο προς τιμήν της θεάς Ήρας καλούμενοι «Καλλιστεία», Τένεδο, Έφεσο καθώς και σε διάφορες άλλες πόλεις.
Μακιγιάζ: Η ψιμμυθίστρια (κοσμητικός) είχε μια ειδική κόκκινη σκόνη (πούδρα) με την οποία προσέδινε στις πελάτισσες της ροδόχροη εμφάνιση στα μάγουλα. Επίσης υπήρχε και η τριχοβάπτρια η οποία χρησιμοποιούσε εκχείλιμα φυσικών αλοιφών και ορυκτών για την χρωμάτωση των μαλλιών αλλά και του προσώπου. Για τα βλέφαρα υπήρχε ειδικό παρασκεύασμα το καλλιβρέφαρον και για την σκίαση χρησιμοποιούσαν τον «στίμμιν» ένα σκεύασμα από αντιμόνιο και θείο. Για τον τονισμό και καθαρισμό των βλεφαρίδων υπήρχε ειδικό εργαλείο, το βλεφαρόξυστον (τσιμπιδάκι φρυδιών).
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναμφισβήτητο είναι το δικαίωμα συμμετοχής γυναικών στην κοινωνική και λατρευτική ζωής της πόλεως, είχαν δηλαδή κοινωνικά και αστικά δικαιώματα, πολλά δια νόμου και πολλά εκ τριτενεργείας, ως συνδεομένων με τον πολίτη.
Πολιτικά δικαιώματα δεν είχαν. Ούτε στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ούτε στο Βυζάντιο. Ούτε στην Γαλλική Επανάσταση. Σκεφτείτε λοιπόν πριν από πόσα χρόνια οι γυναίκες απέκτησαν πολιτικά δικαιώματα. Και όχι σε όλο τον κόσμο. Για διευκόλυνση σας, ο αριθμός είναι μόνο διψήφιος....
Εάν λοιπόν συναντήσετε κάποια στιγμή κανέναν από τους ελεεινολογούντες περί αρχαίας Ελλάδος και Ελληνίδων μπορείτε να του πείτε την γνωστή ρήση της Υπουργού Παιδείας:
ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ.-

Αρθρογραφία: Επιλεκτικά από το βιβλίο „Η αποκάλυψη της αρχαίας Ελληνίδας / Η Κατάρριψη των Μύθων“ Δρ.
Παναγιώτης Κυριακόπουλος , Εκδόσεις Εύανδρος, και Focus: ΑΣΠΑΣΙΑ

Νίκος Σάμιος

πηγή

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ο ΦΟΒΟΣ

 

Φόβος...!!!
 
Ήταν κάποτε ένας γιατρός.
Μια μέρα φεύγοντας από την πόλη που έμενε για να πάει σε μια άλλη γειτονική όπου είχε δουλειά, συνάντησε την πανούκλα που έμπαινε.
Σταμάτησε και την ρώτησε: «Πάλι εδώ; Τι ήρθες να κάνεις;»
Και η πανούκλα απάντησε: «Είναι η σειρά μου».
«Πόσους θα πάρεις αυτή τη φορά;» ρώτησε ο γιατρός.
«Λίγους, γύρω στους χίλιους», απάντησε η πανούκλα.
Μετά από μια εβδομάδα ο γιατρός (έχοντας ενημερωθεί εν τω μεταξύ για
την κατάσταση στην πόλη του) επέστρεψε, και στην είσοδο της πόλης
αντάμωσε την πανούκλα που έφευγε
«Μου είπες ψέματα», της είπε. «Είχες πει ότι θα πάρεις κάπου χίλιους
και τελικά πέθαναν πέντε χιλιάδες».
Κι εκείνη απάντησε: «Δεν είπα ψέματα. Εγώ πήρα χίλιους. Τους
υπόλοιπους τους σκότωσε το άγχος και ο φόβος».
 
Το άγχος και ο φόβος είναι περισσότερο θανατηφόρα από την πανούκλα που βιώνουμε.
Τις περισσότερες φορές ο φόβος μήπως συμβεί το χειρότερο, είναι χειρότερος από το να συμβεί το χειρότερο.
Στη ζωή μας βιώνουμε εκατομμύρια καταστροφές από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμβαίνει ποτέ.
Τις βιώνουμε μόνο στο μυαλό μας.
 
Συλλογικά και ατομικά όλοι κάτι φοβόμαστε: τη χρεοκοπία, την απόλυση, την κατάρρευση του ευρώ, τους ιούς, τους χωρισμούς, μήπως πέσει ο
ουρανός στα κεφάλια μας.
Ο φόβος όμως δυστυχώς είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.
Το δηλητήριο που παραλύει τη δράση και την αντίσταση στην επέλαση οποιασδήποτε εξουσίας.
Η υπερβολική ανησυχία οδηγεί σε ακινησία.
Αν αρχίσουμε να ζούμε στη στιγμή ο φόβος εξαφανίζεται.
 
Ο κάθε φόβος έρχεται μέσα από μια επιθυμία.
Έτσι αν αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας θα διαπιστώσουμε ποια επιθυμία είναι αυτή που τον δημιουργεί και αν είμαστε αρκετά συνειδητοί θα διακρίνουμε τη ματαιότητα που κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία.
Ο φόβος επίσης προέρχεται από την ανασφάλεια μας για το αύριο.
Το αύριο όμως πάντα θα είναι ανασφαλές. Η ζωή είναι όμορφη επειδή είναι ανασφαλής. Η ανασφάλεια χρωματίζει με ομορφιά τη ζωή μας.
Η ζωή είναι όμορφη γιατί έχει ανατροπές. Δεν είναι δεδομένη. Η ζωή είναι όμορφη γιατί υπάρχει ο θάνατος.
Η ζωή έχει αξία γιατί μπορεί να χαθεί.
 
Αν δεν μπορούμε να την χάσουμε τότε η ζωή γίνεται φυλακή. Δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε.
Όπως λέει ο Όσσο :
«Άκου πάντα το κάλεσμα του αγνώστου και αφέσου να βρίσκεσαι πάντα σεκίνηση. Ποτέ μη προσπαθείς να αγκιστρωθείς από κάπου.Το να αγκιστρωθείς σημαίνει να πεθάνεις. Είναι ένας πρώιμος θάνατος»
Λίγη αίσθηση του χιούμορ, λίγο γέλιο, αθωότητα παιδιού- και τι έχεις
να χάσεις; Προς τι ο φόβος ;
Τίποτα δεν έχουμε. Έχουμε έρθει χωρίς τίποτα, Χωρίς τίποτα θα φύγουμε.
 
Ο Σενέκας, διάσημος Ρωμαίος Στωικός φιλόσοφος είπε:
Timendi causa est nescire. που σημαίνει: η αιτία του φόβου είναι η άγνοια.
Ποια άγνοια; Η άγνοια ότι τα πάντα συμβαίνουν στη ζωή μας για ένα
μοναδικό λόγο. Για να μας αφυπνίσουν από το λήθαργό μας.
Για να πονέσουμε, έτσι ώστε μέσα από τον πόνο να αναγκαστούμε να
φέρουμε στην επιφάνεια την αληθινή μας φύση. Η άγνοια ότι το δράμα της
ζωής μας είναι τέλειο.
 
Και όπως πρόσφατα μου είπε ένας καλός φίλος και δάσκαλος :
Στο τέλος όλα θα είναι καλά. Κι αν δεν είναι όλα καλά θα σημαίνει πως
το τέλος δεν ήρθε ακόμη....
 
Θα προσθέσω στη ρήση του Σενέκα και την Πίστη. "Η αιτία του φόβου είναι η έλειψη πίστης"
Η έλειψη πίστης είναι η ουσιαστική άγνοια, είναι η εσωτερική άγνοια, η άγνοια του θεού μέσα μας.
 
Να θυμάσε
Το μέγεθος του φόβου και της ανασφάλειας που νιώθεις είναι ανάλογο της απόστασης που σε χωρίζει και της άγνοιας που έχεις από τον ανώτερο Εαυτό σου, αυτό που οι Γραφές λένε "το Χριστό μέσα σου". 


πηγή

Nαι, στο μεγάλο ΟΧΙ!

τι στο καλό φανταζόντουσαν
Καποτε είχα μαλώσει έναν νεαρό συνάδελφό μου όταν στα γραφεία μιας εφημερίδας με ρώτησε καθώς ήταν έτοιμος να γράψει ένα ρεπορτάζ:

-Πώς να αρχίσω;

-Από την είδηση.. του είπα κοφτά.

Σήμερα αρκετά χρόνια μετά βρέθηκα εγώ στην ίδια θέση.

Πώς να αρχίσω το αρθρο μου για αυτά που συνέβησαν σήμερα (στη Θεσσαλονίκη);

"Από την είδηση" είναι βέβαια η απάντηση… αλλά… ποια από όλες είναι η σημαντικότερη;

Σας διαβεβαιώνω ότι ζάλισα το μυαλό μου μέχρι να τις ιεραρχήσω. Εγραψα κι έσβησα (πράγμα που δεν συνηθίζω) πολλές φορές τον πρόλογο.

Τελικά κατέληξα σε ερώτηση:

ΜΑ ΤΙ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΝ;

Τι φαντάσθηκαν πολιτικοί και media;

Μήπως φαντάσθηκαν ότι ο κόσμος θα

“Οι συνταγές της πείνας…”

 Τι έτρωγαν οι Έλληνες στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής


Την εποχή που εξαφανίστηκαν οι γάτες και οι σκύλοι…
Του Νίκου Ιωάννου -  εκπαιδευτικού
Τα …γκουρμέ της Κατοχής
Γαϊδουροκεφαλές  …φιλέτο, χόρτα γιαχνί και σαρδέλες για δώρο
Τέτοιο καιρό, πριν από 70 περίπου χρόνια, τον Απρίλη του 1941, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα (27 Απρίλη) και ξεκινούσε για την Ελλάδα η κατοχή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα τρόφιμα εξαφανίζονται,  η πείνα γίνεται μόνιμος σύντροφος του ελληνικού πληθυσμού με αποτέλεσμα περίπου 40.000 συμπατριώτες μας να χάσουν τη ζωή τους το χειμώνα του ΄41 – ΄42.
Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;
Τα φαγητά που έτρωγε ο κόσµος στη γερµανοκρατούµενη Αθήνα, οι «Συνταγές της… πείνας» (εκδόσεις Οξυγόνο 2011), είναι το αντικείµενο πρωτότυπης ιστορικής έρευνας της γνωστής ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου*, που

Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από παρθενορραφή


Οι αντιδράσεις του κόσμου στις χθεσινές παρελάσεις έχουν ασφαλώς την χάρη τους γιατί αποδεικνύουν τον διχασμό και την μεταβλητότητα της κοινωνίας μας.
Αρκετοί από αυτούς που σήμερα διαδηλώνουν είναι οι ευνοημένοι του χθες που πίστευαν ότι αρκεί ένας πέτσινος διορισμός ένα συντεχνιακό προνόμιο για να λύσουν το πρόβλημα τους και να πορεύονται στο διηνεκές ζώντας σε ένα κράτος που διαρκώς ξεχαρβαλώνονταν και διαλύονταν είτε με την ανοχή μας είτε με την συνενοχή μας.
Μάλιστα είμαι πεπεισμένος ότι αν κάποιος αύριο το πρωί επέστρεφε μισθούς επιδόματα και προνόμια του χρόνου πάλι θα βλέπαμε στις παρελάσεις τον κόσμο να τρέχει πίσω από τους ίδιους άχρηστους ημιμαθείς πολιτικάντηδες.
Ενώ βλέπαμε τι έρχεται ενώ διαισθανόμαστε ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο πόσες φορές διαδηλώσαμε για τα διαλυμένα σχολεία τα ανεπαρκή νοσοκομεία τις διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες.
Πόσες φορές ψηφίσαμε με κριτήριο την

Η ανήθικη κερδοσκοπία του κ. Τρισέ




Αν και οι λεπτομέρειες για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, θεωρείται δεδομένο ότι από το «κούρεμα» δεν θα εξαιρεθεί μόνο το δάνειο της τρόικας, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62 δισ. που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Την εξαίρεση αυτή προέβλεπε και η απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011. Εξαίρεση σημαίνει πως όταν τα ελληνικά ομόλογα λήξουν, η ΕΚΤ θα εισπράξει την ονομαστική αξία τους, αποκομίζοντας κέρδος της τάξεως του 30-45%!

Η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το «κούρεμα» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται για προσχηματικό και διάτρητο επιχείρημα. Η ΕΚΤ είναι θεσμός της Ευρωζώνης με αποστολή να εξασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρώ. Δεν είναι κερδοσκόπος των αγορών. Εάν αγόρασε ελληνικά ομόλογα στη

Αν ήμουν Ελληνας



Του Gabor Steingart*
Οταν σ’ έχουν προσκαλέσει στον τόπο τους οι φίλοι σου, θα ήθελες φεύγοντας να μπορέσεις να πεις ότι «ήταν πολύ όμορφα» και πως εντυπωσιάστηκες απ’ όσα είδες. Δυστυχώς, για τα είκοσι μέλη της ερευνητικής ομάδας της Handlesblatt που επισκέφτηκαν την Ελλάδα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από το επίκεντρο της κρίσης, στάθηκε αδύνατο να κοιτάξουν πίσω κατά τρόπο ευχάριστο. Αναμφίβολα, τις τελευταίες μέρες συναντήσαμε γενναίους Ελληνες, που αντιμάχονται την κρίση - μια κρίση που είναι πιο δυνατή απ’ αυτούς. Παρά ταύτα, η κυρίαρχη αίσθηση ήταν διαφορετική: Είχαμε έρθει σε μια εξουθενωμένη χώρα, μια χώρα που κουβαλάει στις πλάτες ένα διπλό βάρος - εκείνο του τεράστιου χρέους για το οποίο ευθύνεται η ίδια και εκείνο μιας πολιτικής διάσωσης από πλευράς της Ευρώπης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι «σωτήρες» της Ελλάδας είναι αποκαρδιωτικά: Η παραγωγή μειώνεται, η ανεργία διογκώνεται και οι νέοι ονειρεύονται μια ζωή στο εξωτερικό. Ενα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να πέσει όταν η οικονομική ισχύς συρρικνώνεται. Εν ολίγοις, κανείς δεν κάνει μυς όταν πεθαίνει της πείνας. Αν ήμουν από την Ελλάδα, θα είχα αρχικά καταθέσει μήνυση για πρόκληση σοβαρού τραυματισμού εις βάρος των «σωτήρων» μου και στη συνέχεια θα πήγαινα στο Σύνταγμα, προκειμένου να διαμαρτυρηθώ ενάντια σε μια πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, που το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει την κρίση. Η δίνη περιστρέφεται ολοένα και πιο γρήγορα, τραβώντας τη χώρα προς τα κάτω. Η συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους ναι μεν θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της Ελλάδας, αλλά δεν θα την αποτρέψει. Κατ’ αρχάς, το «κούρεμα» ήρθε με καθυστέρηση ενός έτους. Αν μια τέτοια απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι, το σημερινό χρέος της Ελλάδας θα κυμαινόταν κάτω του 100% της οικονομικής ισχύος της χώρας. Οπως έχουν τα πράγματα πλέον, ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού στο ορατό, τουλάχιστον, μέλλον. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το 1/3 των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ελέγχεται από τους ίδιους τους Ελληνες - τα 74 δισ. ανήκουν στις τράπεζες και άρα στους αποταμιευτές τους και τα 26 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άρα στους δικαιούχους τους. Εν μια νυκτί, οι Ελληνες έγιναν κατά πολύ φτωχότεροι. Κατανοώ, λοιπόν, γιατί ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο άνθρωπος πίσω από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, λέει πως «αρχικά αρρωστήσαμε με τύφο και τώρα έρχονται να μας δώσουν μια ένεση καρκίνου».
Η θεραπεία που επεβλήθη στην Ελλάδα θυμίζει εκείνη που δοκίμασε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Σακς και τα Παιδιά από το Σικάγο στη Ρωσία: Βεβιασμένη απορρύθμιση, βιαστικές ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κοινωνικών παροχών. Ετσι δημιουργήθηκε ο καπιταλισμός της Αγριας Δύσης σε μια χώρα που μέχρι σήμερα παραμένει διαιρεμένη μεταξύ δισεκατομμυριούχων και φτωχών. Ο Σακς, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «Δρ Σοκ», ζήτησε αργότερα συγγνώμη από τον ρωσικό λαό. Τον ρόλο του «Δρ Σοκ» έχουν σήμερα αναλάβει οι πολυάριθμοι σωτήρες της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αν εμείς είχαμε συμπεριφερθεί στα αδέλφια στην πρώην ανατολική Γερμανία όπως οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται στους Ελληνες σήμερα, θα οδηγούσαν ακόμα Trabant και θα εξακολουθούσαν να περιμένουν τις μπανάνες. Οσα κάναμε σωστά για τους πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας -από τη διαγραφή των χρεών των επιχειρήσεών τους μέχρι τις μισθολογικές αυξήσεις-, κάνουμε σήμερα λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τα διαβολικά αποτελέσματα του προγράμματος της Ευρώπης για τη διάλυση του Νότου είναι πλέον ορατά στο αστικό τοπίο της Αθήνας. Οι τοξικομανείς πληθαίνουν, όπως και οι ιερόδουλες, τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι εξαγριωμένοι πολίτες πολλαπλασιάζονται. Ακόμα πιο επικίνδυνα, όμως, είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ανησυχούσα. Θα είχα τον νου μου στη στρατιωτική μηχανή που διοικούσε τη χώρα έως το 1974 και η οποία δεν αποκλείεται να αναζητεί την ευκαιρία για να εκδικηθεί. Το ξέρουμε και απ’ άλλες χώρες: ο Δρ Σοκ είναι εχθρός της δημοκρατίας.
* Ο κ. Gabor Steingart είναι αρχισυντάκτης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handlesblatt.

ΠΗΓΗ

Ο Γιώργος ανακάλυψε την μηχανή του χρόνου

Συνήθως η χρεοκοπία είναι το τελευταίο…κυριαρχικό δικαίωμα του οφειλέτη. Το οποίο βεβαίως ασκείται από τον ίδιο. Αναγγελία χρεοκοπίας μέσω κηδεμόνος πρώτη φορά βλέπω !
Γι αυτό σας λέω ότι ο νεότερος Παπανδρέου, γνωστότερος με το προσωνύμιο «Γιωργάκης», θα μείνει στην ιστορία. Αν μη τι άλλο, ως ο ηγέτης που γκρέμισε μιά χώρα και ανέθεσε την «ανοικοδόμηση» της, σε ξένους εργολάβους, χωρίς να γνωρίζει τους νέους πολεοδομικούς όρους.
Αναμφίβολα τα τελευταία 24ωρα ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαγράψει χρέος μεταθέτοντας το κύριο βάρος του «κανονιού» στις δικές της τράπεζες και ταυτοχρόνως δεν θα καταφέρει να βγεί στις αγορές πριν την παρέλευση μιας δεκαετίας! Το όφελος αυτής της «ελάφρυνσης»; Να ξαναφέρουμε το δημόσιο χρέος, έπειτα από την δεκαετία αποκλεισμού, στα επίπεδα του…2009! Εκεί ακριβώς που το παρέλαβε ο εθνοσωτήρας «Γιωργάκης»!
Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός μας, ανακάλυψε την… «μηχανή του χρόνου», σίγουρα όμως τα επιτεύγματα του θα περάσουν στο βιβλίο Γκίνες. Όπως άλλωστε και το θράσος του. Ο ίδιος έλεγε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγεί στις αγορές το 2011. Αργότερα η πρόβλεψη διολίσθησε στο 2012. Και χθές εμφάνισε ως εθνική επιτυχία το γεγονός ότι η χώρα πιθανόν να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το…2020! Μετά από ολόκληρα δέκα χρόνια. Την ώρα που η Ιρλανδία που μπήκε αργότερα στο μνημόνιο, θα βγεί στις αγορές το 2013, ενώ ακόμη και η επισήμως χρεοκοπημένη Αργεντινή(που διέγραψε μονομερώς το χρέος της και όχι μέσω…κηδεμόνος)θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να δανειστεί από τις αγορές πριν από εμάς!
Επί της ουσίας, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, η Ελλάδα απώλεσε και το τελευταίο ανάχωμα αξιοπιστίας, για να εξασφαλίσει ένα ανέξοδο ευχολόγιο. Γιατί πώς μπορεί κανείς να βασιστεί σε προβλέψεις βάθους δεκαετίας όταν οι μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμες προγνώσεις των μνημονιακών «προγραμμάτων διάσωσης» πετιούνται στα σκουπίδια και αναθεωρούνται ανα τρίμηνο;
Το γεγονός μάλιστα ότι η χώρα μας εγκλωβίζεται σε ένα δεκαετές σπιράλ λιτότητας,παγιδευμένη στην ίδια υφεσιακή συνταγή, δεν δημιουργεί καμία σοβαρή προϋπόθεση, ούτε καν για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προαναγγέλλει ανερυθρίαστα ο κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως βεβαιότητα υπάρχει για την υποθήκευση της εθνικής κυριαρχίας και την εκχώρηση εξουσίας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής σε ξένους. Το πολυεθνικό κλιμάκιο που αναμένεται να εγκατασταθεί στην χώρα μας ως «υποβοηθητικό εργαλείο» της τρόικας θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες που θα γίνουν αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως η νέα συμφωνία, εκτός από εξαιρετικά επαχθής για την ελληνική πλευρά είναι και απολύτως αβέβαιη ως προς την τήρηση της. Και να μην σας μπερδεύουν τα στημένα πανηγύρια των κερδοσκόπων της αγοράς. Τα ίδια έκαναν και τον περασμένο Ιούλιο. Όμως η υλοποίηση του κατ’ αρχήν συμβιβασμού με τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία, θα είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την αποτροπή πιστωτικού επεισοδίου και τον τελικό υποβιβασμό της οικονομίας μας σε καθεστώς επίσημης πτώχευσης. Πιθανότα δε, να μας προλάβουν και οι εξελίξεις, αφού ο συνεχιζόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός που φέρνουν τα «πακέτα στήριξης», πιθανότατα να προκαλέσουν τον «ξαφνικό θάνατο» της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας.
Αυτά τα ωραία λοιπόν, κατόρθωσε ο κ. Παπανδρέου στην διάρκεια της διετούς κυβερνητικής του παρένθεσης και σήμερα πανηγυρίζει. Συνειδητά ή ασυνείδητα γκρέμισε τη χώρα και παρέδωσε τα κλειδιά στους Γερμανούς. Καιρός να γκρεμιστεί κι ο ίδιος από την εξουσία, το συντομότερο δυνατό !
(*δημοσιεύεται στον ‘Τύπο της Κυριακής”)

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


«Η ασφαλέστερη εγγύηση για τη σταθερότητα ενός
κράτους, η οποία γενικώς παραμελείται, είναι η αγωγή των πολιτών σύμφωνα με το πνεύμα του πολιτεύματος. Γιατί ακόμη και οι χειρότεροι νόμοι, οι οποίοι ίσως και να θεσπίστηκαν με συμφωνία όλων των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι εντελώς άχρηστοι, αν οι πολίτες δεν έχουν εξοικειωθεί με το πολίτευμα μέσα από εθισμό και αγωγή. Ο νομοθέτης επιδιώκει να εξευγενίσει τους πολίτες εθίζοντας τους· αν δεν ακολουθήσει τη σωστή μέθοδο γι’ αυτό, αποτυγχάνει· αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο λαθεμένο πολίτευμα».


 «Εκείνοι οι οποίοι έχουν πολλά αγαθά, είτε δύναμη είτε πλούτο είτε οπαδούς, δεν θέλουν ούτε μπορούν να υποταχτούν στην εξουσία του κράτους. Αυτό αρχίζει από το σπίτι, γιατί όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει στην πολυτέλεια, στο σχολείο μαθαίνουν να μην υπακούν πια».

Σημαντικότερη όμως από την περιουσιακή ισότητα είναι η ισότητα των πολιτών στην προσπάθεια απόκτησης εξουσίας· μια τέτοια ισότητα δεν είναι δυνατή, αν οι άνθρωποι δεν διαπαιδαγωγηθούν επαρκώς από τους νόμους.  Για τούτο το κράτος πρέπει να φροντίζει οπωσδήποτε για τη δημόσια
ηθική· όποιος την έχει συνηθίσει από παιδί θα την υπομείνει ατάραχος.

«Είναι δύσκολο να τηρήσει κανείς από νέος σωστή πορεία προς την ηθική αρετή, αν δεν μεγαλώσει σε ανάλογο σύστημα αγωγής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ευχάριστη μια ζωή με σωφροσύνη και σκληρή επιμονή, ιδίως οι νέοι. Για τούτο η αγωγή και οι ασχολίες της νεολαίας πρέπει να ορίζονται από το νόμο· γιατί αυτό με το οποίο εξοικειώνεται κανείς δεν το αισθάνεται ως κάτι καταπιεστικό».

Αριστοτέλους Πολιτικά.
 

Το σύστημα γκρεμίζεται, αλλά δεν πρέπει να μας παρασύρει στον χαμό!



Σήμερα 28η Οκτωβρίου του 2011, ημέρα μνήμης και εθνικής ανάτασης ενός υπερήφανου λαού, Έλληνες πολίτες με οργή και αγανάκτηση ματαίωσαν την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα της εθνικής μας κυριαρχίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέστη ταπεινωτική υποδοχή. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει , αφού πλήθος κόσμου τον αποδοκίμασε και μαζί με αυτόν αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική.
Την πολιτική της υποδούλωσης και της μακροχρόνιας υποτέλειας της χώρας.
Οι οργισμένες φωνές και εκδηλώσεις του πλήθους δεν στρέφονται ενάντια στις μνήμες της ημέρας και στις ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας.  Ούτε και ενάντια στην θεσμική εκπροσώπηση της δημοκρατίας μας.
Στρέφονται ενάντια στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους θεσμούς.
Κυρίως, όμως, οι αποδοκιμασίες δεν στρέφονται ενάντια στον ανώτατο θεσμό της ελληνικής πολιτείας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στρέφονται σε όλους εκείνους  που ανέχτηκαν την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ, ανέχτηκαν την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Και δεν είχαν το σθένος, όταν

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Κινδυνεύει σοβαρά η θέση μας στην Δύση


Γιώργος Πρεβελάκης*
Το μεταπολιτευτικό αντιαμερικανικό και αντιευρωπαϊκό ρεύμα το οποίο είχε προκαλέσει στην Ελλάδα η δικτατορία εξομαλύνθηκε σταδιακά, χάρη στους πολιτικούς και ιδεολογικούς ελιγμούς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην οξυδέρκεια και το θάρρος του Γάλλου προέδρου Giscard d'Estaing και στην καλή επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πνευματική και πολιτική ηγεσία.
Ως αντιπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου αξιοποίησε συνθηματολογικά τα αντιδυτικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Ως Πρωθυπουργός, ενέταξε στην Κυβέρνησή του μια νέα γενεά πολιτικών με κοσμοπολιτικό χαρακτήρα: γλωσσομάθεια, σπουδές και διδασκαλία στα μεγάλα δυτικά πανεπιστήμια, παραμονή στο εξωτερικό. Στην επικοινωνία με τους ξένους ηγέτες, διέθεταν ένα σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα : σαφή αντίληψη για τα ήθη και τις νοοτροπίες των συνομιλητών τους, έναντι επιφανειακών εμπειριών και ρομαντικών στερεοτύπων.
Η ασυμμετρία χρησιμοποιήθηκε για την συγκάλυψη της κατάστασης στην Ελλάδα και για την

Η Σχολή του Σικάγου...

[Οι οικονομικές θεωρίες της Σχολής του Σικάγου, είναι αυτές όπως ακριβώς σήμερα εφαρμόζονται στην Ελλάδα.]



Γράφει ο Αντώνης Γρυπαίος *

Η Σχολή του Σικάγου
είναι μια οικονομική Πανεπιστημιακή σχολή, ενσωματωμένη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου των ΗΠΑ.

Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης καθηγητή οικονομικών και κάτοχο βραβείου Νόμπελ οικονομίας Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 94 ετών.

Ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν ο μεγάλος γκουρού του ιδεολογικού κινήματος υπέρ του αχαλίνωτου Καπιταλισμού, του Καπιταλισμού της καταστροφής, όπως τον ονόμασαν οι λαοί του πλανήτη.

Ήταν ο δημιουργός οικονομικών μεθόδων του νεοφιλελευθερισμού, και ο άνθρωπος που θαύμαζε η κυρία Θάτσερ, και οι Πρόεδροι Reagan & Μπούς.
Ο δημιουργός της «περίφημης» Σχολής του Σικάγου, ήταν και δημιουργός των δεξιών...
«δεξαμενών σκέψης» (Think Tanks), αυτές που συμβούλευαν και συμβουλεύουν όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ, και καταστρέφουν τις ΗΠΑ και την ανθρωπότητα με τις ακραίες επεκτατικές ιμπεριαλιστικές Σιωνιστικές συμβουλές τους.

Οτιδήποτε προοδευτικό και Πατριωτικό για τον Μίλτον Φρίντμαν «βρομούσε Σοσιαλισμό και Κομμουνισμό», άσχετα αν στη μετά Φρίντμαν εποχή, ο Σοσιαλισμός έγινε παιχνιδάκι και πιόνι στα χέρια της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Διακυβέρνησης, (βλέπε Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ), σε βαθμό τέτοιο που σήμερα μπορούμε να λέμε, ...

Τυπώστε ευρώ, να τερματιστεί η κρίση!


eurosmillionΔεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα το θρίλερ για την έκταση του κουρέματος της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη πριν την σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις τράπεζες και προβλέπουν την αναγνώριση του ορίου του 9% ως δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και τον ορισμό του Ιούνη ως καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε ότι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης υποδεικνύεται ότι η πηγή από την οποία θα αναζητηθούν τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι πρώτ’ απ’ όλα οι αγορές, στη συνέχεια οι εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, που

Το εξουσιαστικό σύστημα αμύνεται μάταια, αποδοκιμαζόμενο.


Ο Κλεισθένης γράφει.

Υπάρχει μια διχογνωμία όσον αφορά το αν επιτρέπεται σε εκδηλώσεις για την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ των Ελλήνων στον φασισμό να γίνονται αποδοκιμασίες, προπηλακισμοί και ματαιώσεις παρελάσεων.

Παρατήρηση πρώτη. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν στρέφονται κατά των αγωνιστών-ηρώων που είπαν το ΟΧΙ και στη συνέχεια σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στα πεδία της μάχης. Ούτε προσβάλουν τα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας. Αυτά είναι αυτονόητα και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις από κανέναν.

Παρατήρηση δεύτερη. Η καταδίκη του Παπούλια δεν έχει να κάνει με τον θεσμό αλλά με το πρόσωπο που παρακολουθεί την καταστροφή της Ελλάδας χωρίς να αντιδρά όπως οφείλει σαν πρώτος πολίτης της χώρας.

Παρατήρηση Τρίτη. Το εξουσιαστικό σύστημα αποδίδει τις

ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

  Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά έναν αυτοκαταστροφικό δρόμο, ο οποίος ουσιαστικά αναβάλλει και αυξάνει τα δεινά μίας μελλοντικής, ανεξέλεγκτης πτώχευσης - δυστυχώς, με καταναγκαστικό τελικό προορισμό τη δραχμή

Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε, η κυρία καγκελάριος αποφασίζει μόνη της - ενώ στο τέλος ο Γάλλος πρόεδρος (ο μπάτλερ της κατά κάποιον τρόπο), συγκαλεί μία συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της” (Romano Prodi).

Η πραγματική δύναμη της κυρίας Merkel, η δυνατότητα της να αποφασίζει μόνη της για όλους τους Ευρωπαίους, δεν οφείλεται στη δική της υπεροχή, αλλά στις τεράστιες αδυναμίες των υπολοίπων – αφού είναι η μοναδική σοβαρή παρουσία στις συνόδους κορυφής” (M.Bros - «στους τυφλούς ο μονόφθαλμος»).      

Ανάλυση

Η νέα σύνοδος κορυφής τελείωσε, τα χρηματιστήρια ως συνήθως «πανηγυρίζουν» την πρώτη ημέρα, οι αισιόδοξες αναφορές ευρίσκονται στο προσκήνιο, κυριαρχούν καλύτερα, ενώ οι «αριθμοί» εμφανίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο «ωραιοποιημένοι». Εξωτερικά φαίνεται ότι, η κυρία Merkel (πολιτική) κέρδισε τον κύριο Ackermann (τράπεζες), πως η Ελλάδα «κατάφερε» τελικά να μην χρεοκοπήσει «επίσημα», χάρη στη βοήθεια της Ευρωζώνης (επέλεξε τελικά την υποταγή από τη φτώχεια), ενώ ότι η Ιταλία αναγκάσθηκε να

Αναδιάρθρωση χρέους: μια ανεύθυνα αδιέξοδη πρόταση


Ημ. Δημοσίευσης : 11/06/2010 14:56
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη της διάσωσης της οικονομίας μας. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που αντί να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια, υποδεικνύουν ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους ή την στάση πληρωμών. Ουσιαστικά προτείνεται η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί. Πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση που συνεπάγεται δυσβάστακτο πλήγμα για τη χώρα και τους πολίτες. Μπορεί αυτός ο οικονομικός και κοινωνικός Αρμαγεδδών να προκαλεί συνειρμούς επαναστατικού ηρωισμού σε ορισμένους ή φαντασιώσεις οικονομικής και κοινωνικής έκρηξης σε συνθήκες εργαστηρίου σε άλλους, στην πραγματικότητα όμως απειλεί ευθέως όλους μας, όλους τους πολίτες και πολύ περισσότερο τους πιο αδύναμους από αυτούς.

Η Ελλάδα δεν φοβάται
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη της διάσωσης της οικονομίας μας. Και η προσπάθεια αυτή αποδίδει, καθώς ήδη τους πρώτους 5 μήνες του 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.973 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 38,8%, όταν ο ετήσιος στόχος μείωσης που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) ήταν 35,1%.
Η διάσωση της οικονομίας, είναι σήμερα η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε προοδευτικό πολίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Έχουμε όμως την ιστορική ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση, να αλλάξουμε γρήγορα και ριζικά τη χώρα, ώστε να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και να είναι σε θέση να αποδώσει στους εργαζόμενους το μερίδιο του εθνικού πλούτου που τους αναλογεί.

Η μάχη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Η Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2010 ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όταν πλέον είχε εξαντληθεί κάθε άλλο περιθώριο αντιμετώπισης της κρίσης με τις δικές μας δυνάμεις και αφού είχε αποτύχει κάθε προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος στις αγορές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, όταν πλέον δεν υπήρχε άλλη επιλογή, η Ελλάδα κερδίζει τον χρόνο που χρειάζεται για να γυρίσει σελίδα. Αυτό τον χρόνο πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ώστε βγαίνοντας από την κρίση η πατρίδα μας να είναι ισχυρότερη και πιο δημιουργική από ποτέ. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε λεπτό για χάσιμο. Γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που αντί να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια, υποδεικνύουν ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους ή την στάση πληρωμών. Ουσιαστικά προτείνεται η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί.
Πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση. Για το ΠΑΣΟΚ, η κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας μας δεν είναι επιλογή, είναι αντίθετα ο μεγάλος αντίπαλος που μαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Η στάση πληρωμών θα ήταν το τίμημα της αποτυχίας, δεν μπορεί όμως να είναι η εθελούσια επιλογή μας. Είναι προφανές ότι με την πτώχευση της χώρας απειλείται, ανάμεσα σε άλλα, η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, η εξανέμιση των αποταμιεύσεων, με δυο λόγια καταφέρεται δυσβάστακτο πλήγμα στη χώρα μας.
Μπορεί αυτός ο οικονομικός και κοινωνικός Αρμαγεδδών να προκαλεί συνειρμούς επαναστατικού ηρωισμού σε ορισμένους ή φαντασιώσεις οικονομικής και κοινωνικής έκρηξης σε συνθήκες εργαστηρίου σε άλλους, στην πραγματικότητα όμως απειλεί ευθέως όλους μας, όλους τους πολίτες και πολύ περισσότερο τους πιο αδύναμους από αυτούς.
Το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπίσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της χώρας μας, και της κοινωνίας μας, να υπάρχει.

Τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους
Η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά το λεγόμενο "hair cut" («κούρεμα») του χρέους, όπου ζητείται από τους πιστωτές που θα συμφωνήσουν να λάβουν μόνο ένα μέρος του κεφαλαίου τους. Ουσιαστικά οι πιστωτές συμφωνούν να χάσουν μέρος από τις μελλοντικές πληρωμές που θα εξασφάλιζε το μη αποπληρωθέν δάνειό τους.
Η αναδιάρθρωση μπορεί να λάβει δύο μορφές:
- είτε, πρώτον, έκδοση νέων ομολόγων που αντικαθιστούν τα παλαιά με μικρότερη ονομαστική αξία (στην Αργεντινή έφθανε και μέχρι το 67% των παλαιών) και υψηλό επιτόκιο,
- είτε, δεύτερον, διατήρηση των υφιστάμενων με μικρότερο επιτόκιο και παράταση των προθεσμιών λήξης.
Και οι δύο εκδοχές είναι, βεβαίως, ίσης εν τέλει αξίας.
Το ύψος της αναδιάρθρωσης εξαρτάται από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να αποπληρώσει το διακανονιζόμενο χρέος και να παράγει ικανά πρωτογενή πλεονάσματα στο άμεσο μέλλον. Επίσης, εξαρτάται από τις ευρύτερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για την υλοποίηση σκληρών μέτρων που θα εξασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, και για την αναδιάρθρωση επιβάλλονται σκληροί όροι από τους δανειστές της χώρας, προκειμένου οι τελευταίοι να συμφωνήσουν.

Το πρόβλημα της ετερογένειας των πιστωτών
Σημαντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη διασπορά και η ετερογένεια των πιστωτών και το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμφωνήσουν όλοι, πολύ περισσότερο καθώς ελλοχεύει το κίνητρο για κάποιον πιστωτή να μη συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ώστε να εκβιάσει προνομιακή μεταχείριση.
Επιπλέον παρουσιάζονται ισχυρά νομικά προβλήματα καθώς είναι πιθανό μέτοχοι των τραπεζών που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα και οι οποίες θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση, να στραφούν κατά των διοικήσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην τοπική - εθνική νομοθεσία (βλ. Schwarcz, Steven L., Idiot's Guide' to Sovereign Debt Restructuring (January 12, 2004) - δείτε το δώ) Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1/5 των επενδυτών που κατείχαν ομόλογα της Αργεντινής αρνήθηκαν το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Η καταστροφική περίοδος μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας...
Η συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν επιτυγχάνεται σε λίγες μέρες. Συνήθως χρειάζεται πολλούς μήνες, ανάλογα με το ύψος του χρέους, το εύρος του διακανονισμού αλλά και τον αριθμό ή το είδος των πιστωτών. Ωστόσο η περίοδος αυτή είναι καταστροφική για την οικονομία και ιδιαίτερα επώδυνη για τους πολίτες, καθώς η πραγματική οικονομία διανύει την κρίση πλήρως εκτεθειμένη και απροστάτευτη.
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί να δει κανείς πόσο διαφοροποιείται κατά περίπτωση το μήκος της διαπραγματευτικής περιόδου:
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ 1998-2005
ΧΩΡΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑ-ΤΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΜΗΝΕΣ)ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
ΔΙΣ.$
% HAIR CUTΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
ΡΩΣΙΑ2029.1697ος 2000
ΠΑΚΙΣΤΑΝ100.63012ος 1999
ΕΚΟΥΑΔΟΡ126.5608ος 2000
ΟΥΚΡΑΝΙΑ32.6404ος 2000
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ4079.7674ος 2005
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ13.8265ος 2003
Πηγή: Dhillon A., Garcia-Fronti J., Ghosal S., Miller M. Debt Restructuring and Economic Recovery: Analyzing the Argentina swap.  World Economy, Vol. 29, pp. 377-398, April 2006 - δείτε απόσπασμα εδώ.
Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 40 μήνες (η περίπτωση της Αργεντινής) επικρατούν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ζούγκλας, καθώς οι πολίτες επιβιώνουν σε ένα κράτος που έχει καταρρεύσει, χωρίς πόρους και με έλλειψη κάθε σταθεράς. Μια τέτοια κατάσταση, όμως, ούτε για μία ημέρα δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Οι επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση

i. Άμεσες
- Η πιο χαρακτηριστική από τις επιπτώσεις, με άμεσο αντίκρυσμα στην ευρύτερη οικονομία και τους πολίτες, είναι η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, που συνεπάγεται πλήρη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού, δέσμευση καταθέσεων και εν τέλει χρεοκοπία τραπεζών που, μετά τις απώλειες από το hair cut, δεν θα έχουν ικανά κεφάλαια για να λειτουργήσουν.
- Μαζί με τις τράπεζες, πλήττονται και οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων ή μετοχών τραπεζών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικά ταμεία, μικρομέτοχοι κ.ά.
ii. Έμμεσες
- Πτώση του € και περαιτέρω του εθνικού νομίσματος
- Απώλεια κεφαλαίου για όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες που τυχόν οδηγηθούν σε χρεοκοπία
- Απώλεια εισοδήματος στις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι πιστώτριες τράπεζες καθώς θα προκληθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.
Στην περίπτωση της Αργεντινής έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης αναλύεται ως
- άμεσο κόστος 83,63 δισ $, και
- έμμεσο κόστος 23,2 δισ $
τη στιγμή που το συνολικό προς διακανονισμό χρέος της Αργεντινής ήταν 79.7 δισ $.

Δηλαδή, το κόστος της αναδιάρθρωσης ήταν 33% περισσότερο από το αρχικό χρέος που αναδιαρθρώθηκε! (Βλ. Shapiro R. &  Pham N. (2006) "Discredited - The impact of Argentina's Sovereing Debt Default and Debt Restructuring on US Taxpayers and Investors" - δείτε το  εδώ).

Πολιτικές και οικονομικές πιέσεις
Το ύψος της συνολικής τελικής επιβάρυνσης θέτει τη χώρα που προβαίνει σε αναδιάρθρωση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, τόσο σε επίπεδο διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων όσο και σε επίπεδο σχέσεων με τις διεθνείς αγορές.
Χαρακτηριστικά η Αργεντινή δέχθηκε τεράστιες πολιτικές πιέσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των πιστωτών της. Οι πιέσεις αυτές ήταν διακρατικές ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και οι τράπεζες των χωρών του G7 μέσω του περιορισμού των πιστώσεων για εξαγωγές προς τρίτες χώρες.  Επίσης πιέσεις ενεργοποιήθηκαν και μέσω του ΔΝΤ στη διαδικασία προσδιορισμού των όρων οποιασδήποτε βοήθειας (βλ . Dhillon A., Garcia-Fronti J., Ghosal S., Miller M. Debt Restructuring and Economic Recovery: Analyzing the Argentina swap. Journal compilation 2006).
Όλα αυτά οδηγούν μια χώρα σε ομηρία και την οικονομία σε ασφυξία.

Κατάρρευση πιστοληπτικής αξιολόγησης
Μετά την αναδιάρθρωση επέρχεται μεγάλη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας, που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε προσφυγή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό (απευθείας ή μέσω διάθεσης ομολόγων).  Η Αργεντινή μέχρι σήμερα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές παρά το γεγονός ότι στην τριετία μετά το 2005 παρουσίασε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 8%.
Ακόμη λοιπόν και αν διακανονιστεί το παλιό χρέος, παρουσιάζεται το φαινόμενο να αδυνατεί η χώρα να χρηματοδοτηθεί για τις τρέχουσες ανάγκες της (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών-συντάξεων, των δημοσίων επενδύσεων κλπ.), σε τρόπο ώστε να αναπαράγεται το αδιέξοδο σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και κρίσης.

Το εφιαλτικό «μετά»: Η κερδοσκοπία συνεχίζεται
Η αναδιάρθρωση του χρέους καταλήγει ουσιαστικά στην έκδοση νέων ομολόγων που και αυτά θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές. Η ανισορροπία που μπορεί να προκληθεί από τις κερδοσκοπικές κινήσεις έναντι αυτών των ομολόγων παραμένει. Η εκτίναξη των spreads δεν αντιμετωπίζεται, ούτε και, περαιτέρω, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού στη χώρα.

Μια απάντηση της Ε.Ε.
Οι αδυναμίες του συστήματος πτώχευσης - αναδιάρθρωσης χρεών κρατών και τα υψηλότατα κόστη που δημιουργήθηκαν στις προηγούμενες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης (Αργεντινή κλπ.) έχουν οδηγήσει σε ευρεία συζήτηση για τη διαμόρφωση πλαισίου που να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χωρών που υποχρεώνονται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της συζήτησης είναι και η απόφαση της ΕΕ για τη διαμόρφωση μηχανισμού που υποστηρίζει κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.

Συμπέρασμα:
- Η αναδιάρθρωση του χρέους καταλήγει σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το αρχικό ποσό τους διακανονιζόμενου χρέους
- Οι επιπτώσεις στο εθνικό οικονομικό σύστημα είναι άμεσες και συμπεριλαμβάνουν μεγάλη κρίση ρευστότητας και χρεοκοπία τραπεζών
- Οι επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα εγείρουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις για ικανοποίηση των πιστωτών
- Οι πιέσεις αυτές αφορούν τόσο την πολιτική διαπραγμάτευση για το διακανονισμό του χρέους όσο και τις άμεσες διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της χώρας
- Η χώρα τίθεται σε δυσμενή θέση στο πλαίσιο των διεθνών πολιτικών και οικονομικών της σχέσεων
- Η χώρα ουσιαστικά εξοβελίζεται από τις διεθνείς αγορές

ΑΠΟ pasok.gr

11 χώρες θέλουν άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα




Η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί ποτέ, εξαιτίας πολλών παραγόντων, κυρίως όμως επειδή το ανθρώπινο πολιτικό δυναμικό δεν εξυπηρέτησε τις επιταγές και τα συμφέροντα της χώρας. Ευτυχώς, όμως, αυτή η χώρα που τόσο πολύ βάλλεται σήμερα, έχει ικανό πλούτο που μπορεί να την επαναφέρει οικονομικά. Όμως η ηθική της επαναφορά είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους Έλληνες πολίτες.

Ξαφνικά, ενώ οι πολιτικοί άρχοντες διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους και φωνασκούσαν περί μη ύπαρξης πετρελαίου ή άλλων ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών και ορυκτών κοιτασμάτων, η Κύπρος βρήκε πετρέλαιο και έσπευσαν άπαντες οι ισχυροί του πλανήτη να προστατεύσουν και να υφαρπάξουν όσα περισσότερα μπορέσουν από τον Κυπριακό λαό. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα άρχισε να συζητείται ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση για την ποιότητα των πολιτικών που προ μερικών μηνών ψευδόντουσαν λέγοντας πως η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο. Και όμως, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: Γιατί ήρθαν όλοι αυτοί οι ισχυροί εάν δεν υπάρχει αέριο στην Κύπρο ή πετρέλαιο στην Ελλάδα; Ήρθαν να υπερασπιστούν τα κύματα στην Ανατολική Μεσόγειο; Ή μήπως η Ελλάδα βρέθηκε τυχαία στην χειρότερη οικονομική θέση που μπορούσε να βρεθεί, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της γενικότερης - παγκόσμιας γεωπολιτικής ανακατάταξης;

Κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να

Η δικαίωση: Ο Πούτιν προσέφερε ελκυστικό δάνειο αλλά ο ΓΑΠ του μιλούσε για τις πράσινες business! Προσχεδιασμένη η υπαγωγή στο ΔΝΤ και με την βούλα.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr
Από την Ελευθεροτυπία
ΠΡΙΝ ΑΠΟ είκοσι μήνες, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τη Μόσχα, ο Βλ. Πούτιν του προσέφερε δάνειο με ευνοϊκούς όρους ύψους 25 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα μια εναλλακτική πηγή κεφαλαίων ώστε η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί να απευθυνθεί με το μαχαίρι στον λαιμό στο ΔΝΤ και την εποπτεία της τρόικας.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ε.Ε. - Ρωσίας δεν αποτελεί εμπόδιο στη στενή συνεργασία των δύο πλευρών. Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ε.Ε. – Ρωσίας δεν αποτελεί εμπόδιο στη στενή συνεργασία των δύο πλευρών. Ο ελληνικής καταγωγής ρώσος βουλευτής Ιβάν Σαββίδης, που αποκάλυψε το θέμα στην «Ε» (14/7/2011 στον Θ. Αυγερινό), απέδωσε σε πιέσεις των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τη μη αποδοχή της προσφοράς.
Τους μήνες που ακολούθησαν οι ελληνορωσικές σχέσεις βυθίστηκαν στα Τάρταρα σε μια περίοδο που η χώρα θα όφειλε να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στο οικονομικό της πρόβλημα. Ενδεικτικό του παγετώνα που έχει σκεπάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι το γεγονός ότι στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί ο Βλ. Πούτιν τη χώρα μας, ο ρώσος ηγέτης τηρεί σιγήν ασυρμάτου…
Ο Μιχαήλ Ντμίτριεφ, στενός συνεργάτης του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας και επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Ρωσικής Δημοκρατίας, φρόντισε να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι

Επόμενη στάση: Έξοδος από το ευρώ


Ποια σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα με το αβγό; Κατ αναλογία την ίδια που έχει το αβγό με το κούρεμα. Δηλαδή, όπως θα λέγαμε, «πάρε το αβγό και κούρευτο». Διότι το μόνο βέβαιο από αυτό το νέο «εθνικό αφήγημα» είναι ότι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι(«καραφλή») όπως ήταν και πριν το «κούρεμα».
Είναι προφανές ότι το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε το νέο μας «look». Κακά τα ψέματα, η ικανότητα της κυβέρνησης, καθώς και γενικότερα του πολιτικού κόσμου, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ούτε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, πολύ δε περισσότερο στην ελληνική.
Είναι σαφές ότι, αν δεν υπάρξει εθνικός συναγερμός και δεν υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει «εθνική γραμμή», πίσω από το «δώρο» κρύβεται η ειλημμένη απόφαση- που αποτελούσε και βαθύτερο στόχο- που δεν είναι άλλη παρά η

Τσόμσκι: «Η τρόικα θέλει να σας καταστρέψει»


Ο κορυφαίος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι σε μια εκ βαθέων και εξαιρετικά επίκαιρη συνέντευξη στο ΒΗΜagazino.

Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.
Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».
Ενα γραφείο γεμάτο βιβλία παντού. Στην τεράστια βιβλιοθήκη όλα είναι τοποθετημένα σε ράφια με γραμμένη από κάτω την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μια κατηγορία, όμως, ενώ έχει ετικέτα, είναι εντελώς κενή από βιβλία:

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Χιόνι


: Simple Man 
Εσύ είσαι έτοιμος; Θα αποδείξει το μικρό ποσοστό του λαού που δεν βρίσκει αποκούμπι σε κόμματα και ιδεολογίες ότι μπορεί να ορθωθεί στις διαφορετικές ημέρες που θα έρθουν; Είναι έτοιμες οι ψυχές μας για το γδάρσιμο των ευαισθησιών από πάνω τους τούτες εδώ τις μέρες που διανύουμε και να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει απέναντι στην ολική καταστροφή που έρχεται; Διότι ακόμη το τέλος δεν έχει έρθει. Άλλο ο ήχος από τα ποδοβολητά στον δρόμο κι άλλο το σπάσιμο της πόρτας του σπιτιού σου που το θεωρείς ακόμη κάστρο απροσπέλαστο. Τον εχθρό δεν μπορείς να τον αποφύγεις όταν έχει χαράξει επί χάρτου την τέλεια επίθεση εναντίον σου. Όταν έχει όλα τα όπλα να σε πολεμήσει.
Είναι ηλίθιος και συνάμα επικίνδυνος για το σύνολο όποιος αυτές τις πρωτόγνωρες ιστορικά ημέρες ακόμη θέλει να πιστεύει ότι μπορεί το οποιοδήποτε κόμμα, το οποιοδήποτε πολιτικό ανδρείκελο- από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά το οποίο έχει το θράσσος ακόμη να ζει- ότι μπορεί με την ψήφο του να πάρει ανάσα, ότι μπορεί ψευτοδημοκρατικά να ξαναβρεί αυτά που έχασε. Η Δημοκρατία της Ελευθεριότητας τους τα κατέστρεψε όλα και αυτή η ψήφος που θεωρούσες ως άνοος ότι μπορούσες να την δώσεις με ελαφρά την καρδία στο κάθε λαμόγιο που ασχολείται με την πουλημένη από το 1944 πολιτική.
Είναι τραγικό να ανέχεσαι να σου μιλούν ακόμη μέσω των Μέσων τους αυτοί που σε ξεπούλησαν. Είναι τραγικό να σε βλέπω να κατεβαίνεις σε πορείες σαν πρόβατο φωνάζοντας και ζητώντας καταβάθος έναν άλλο ποιμένα να σε βάλει σε μαντρί για να νιώσεις ασφαλής. Το σφαγείο πάντα δίπλα στο μαντρί ήταν. Εσύ όμως δεν ήθελες να το δεις και οι πράξεις σου μαρτυρούν ότι ούτε τώρα δεν θέλεις να δεις. Αλήθεια τι άλλο έχεις να πεις; Σταμάτα να λες και πράξε. Κι αν δεν μπορείς να πράξεις, σκάσε! Καταντήσαμε την πατρίδα μας έκθεση ιδεών. Όλοι μας είχαμε κάτι να γράψουμε αλλά κανένας μας δεν πήρε το φτιάρι να ανοίξει τον δρόμο όταν το χιόνι έπεφτε πρώτα ελαφρά και μετά με τους κουβάδες . Χωμένοι κάτω από το χιόνι είμαστε τώρα όλοι μας. Ρομαντικοί και πραγματιστές. Λαμόγια και τίμιοι. Ένοχοι και αθώοι. Τώρα όμως που το χάος θα επακολουθήσει οι ευαισθησίες πρέπει να μπουν στην ντουλάπα. Να κλειδωθούν εκεί διότι έχουμε μεγάλο ανήφορο.
Η καρδιά αυτή την φορά πρέπει να χτυπάει για τις αντοχές μας και όχι για τα συναισθήματά μας. Αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν θα γίνει με τα όπλα ως είναι σωστό.Τώρα πρέπει να κάνουμε τις ιδέες μας και τις πράξεις μας μαχαίρια. Τόσο καλά ακονισμένα που να ματώνουν ακόμα και τον θεό. Είναι νομοτελειακό οι περισσότεροι να μην τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για τα δύσκολα. Όμως κάποιοι είναι. Και τελικά αυτοί ήταν πάντα που έκαναν τον πλανήτη Ελλάδα να γυρίζει. Ανάμεσά μας είναι. Δίπλα μας είναι. Μέσα μας είναι. Μονάδες χαμένες στο πλήθος που αυτή την στιγμή πονάει η καρδιά τους γιατί έχουν την κατάρα και ευλογία να νιώθουν πολύ πιο γρήγορα τον κίνδυνο από την πλειοψηφία. Μονάδες έτοιμες που για πρώτη φορά πρέπει να μην δράσουν με παντιέρα το δίκαιο αλλά ούτε να γίνουν θύματα υπερβάλλοντος συναισθηματισμού.
Ο εχθρός μάς ξέρει καλά. Μάς έχει μελετήσει 200 χρόνια τώρα. Ξέρει να μάς φοβίζει, ξέρει να μάς εξεφτελίζει, ξέρει να μάς βασανίζει. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι ότι αυτή την φορά το ΟΧΙ δεν θα το ακούσει ως ιαχή αλλά ως ψίθυρο στο αυτί του νιώθοντάς το βαθιά. Πολύ βαθιά. Όχι από λάμα που καίει αλλά από καρδιά που πάγωσε για να ανοίξει τον κλεισμένο από χιόνι δρόμο. Αυτή την φορά η πατρίδα δεν είναι κάτι για το οποίο θα πολεμήσεις. Αυτή την φορά η πατρίδα είσαι Εσύ. 
 

Μία, δύο, τρεῖς, πολλὲς Γερμανίες!

Τὰ συμφωνημένα ὑπονοούμενα ἑνὸς μέσου Γερμανοῦ

 
Πέρα ἀπὸ τὴν περιδίνηση στὴν θολὴ σκέψη τῆς Καγκελλαρίου, ἐνίοτε ἔχει νόημα νὰ γνωρίζουμε τί σκέπτεται ὁ μέσος πολίτης.
Προφανῶς, τὰ παρακάτω βασίζονται σὲ αὐθαίρετες γενικεύσεις μεμονωμένων (…ἂν καὶ πάμπολλων…) περιστατικῶν. Ὅμως, μόνον ἔτσι γίνεται, ἐλλείψει δυνατότητας δημοσκόπησης ὅλου τοῦ γερμανικοῦ λαοῦ.
Ἡ εἰκόνα τοῦ μέσου Γερμανοῦ γιὰ τὴν Ἑλλάδα
Ὁ μέσος Γερμανὸς πιστεύει πὼς οἱ Ἕλληνες περίπου δὲν δουλεύουν καὶ τρῶνε ἀπὸ τὰ «ἕτοιμα» τῆς Εὐρώπης. Πὼς οἱ Γερμανοὶ καὶ λοιποὶ Εὐρωπαῖοι μπλέξανε μὲ μιὰν ἀναξιόπιστη χώρα, ποὺ τοὺς ἔχει βάλει σὲ μπελάδες.
Ξεχνοῦν πὼς σὲ αὐτὴν τὴν μοίρα δὲν βρίσκεται μόνο ἡ Ἑλλάδα, ἀλλὰ σὲ μικρότερο βαθμὸ ἕνας σημαντικὸς ἀριθμὸς εὐρωπαϊκῶν χωρῶν (…οἱ ὑπόλοιποι τεμπέληδες). Ξεχνοῦν πὼς τὸ φαῦλο πολιτικὸ σύστημα ποὺ διοικούσε σιτιζόταν καὶ παρέμενε στὴν ἐξουσία σὺν τοῖς ἄλλοις μὲ ἄπλετο μαῦρο χρῆμα ἀπὸ ἑταιρεῖες ποὺ

Η αποψινή νύκτα θα είναι … γκαστρωμένη


Μην περιμένετε οριστικές αποφάσεις με νούμερα και υπολογισμούς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες αυτή την ώρα. Όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος θα διαρκέσει πολλές ώρες και το συμπέρασμα που θα εξαχθεί θα είναι γενικού περιεχομένου που θα περιγράφει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιλύσει την κρίση. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις σήμερα της Μέρκελ στη Γερμανία όπου είπε ότι είναι η δυσκολότερη στιγμή της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του Σαρκοζί που ανέφερε ότι κινδυνεύει η ΕΕ με διάλυση.
Οι δραματικοί τόνοι δείχνουν την πρόθεσή τους να τελειώσουν το θέμα, έστω κι αν όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί καθολική κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, δεν αναμένεται να