Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Βεβαιωμένα 3,5 τρισεκατομμύρια κ.μ. φυσικού αεριού νότια της Κρήτης

"Η ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, είναι βεβαιωμένη και ισοδυναμεί με τα πετρελαϊκά αποθέματα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου". Τάδε έφη  ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα Χανιά στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής,  "Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο".
Το κόστος αξιοποίησης των κοιτασμάτων αυτών κατά τον Αντώνη Φώσκολο είναι φθηνότερο από αυτό του Πρίνου, καθώς τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα, ενώ, όπως επιπλέον τόνισε, από τα αποθέματα αυτά θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει ακόμα και το έλλειμμα της και μέσα σε 12 χρόνια η χώρα μας θα μπορούσε μέσω της αξιοποίησης τους να ξεπληρώσει το χρέος της.
Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής "Υπάρχει ένα κομμάτι που είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι έχει, μπορεί να είναι και τεράστιο, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο είμαι πολύ πιο σίγουρος και είναι κάτω από τον Πλακιά 80 χιλιόμετρα από τον Πλακιά και υπάρχει και το κομμάτι του "Ηρόδοτου" το οποίο και αυτό ξέρουμε περίπου πόσο είναι. Πρέπει να πω, ότι η έκταση προς έρευνα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Το κομμάτι που έχουμε εμείς είναι 2 φορές μεγαλύτερο και έχομε ίσως και παραπάνω αποθέματα από το άθροισμα Ισραήλ και της Κύπρου".   
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr










Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Όσα χρόνια κι αν περάσουν..........


....η Ελλάδα δεν αλλάζει...ή μήπως οι Έλληνες; Για του λόγου το αληθές διαβάστε το ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή (1853-1919) που γράφτηκε το 1910!!!! Κι είναι σαν να γράφτηκε σήμερα!!!

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
Να 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα

και δόξης τόσα μνήματα;
Να 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;


Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχη γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.


Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή.


Ο Έλληνας δυο δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.


Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.


Γι' αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!


Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη...
αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.


Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
Θέλει ακόμα κι αυτό είναι ωραίο
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.

Δυστυχία σου Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς.
Ελλάς, Ηρώων χώρα,
τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων με τις ελληνικές τράπεζες;

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων φαίνεται ότι συγκαλύπτει η κυβέρνηση για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία φαίνεται ότι οι τράπεζες ευθύνονται κατά πολύ για την εκτόξευση τα ύψη του δημόσιου χρέους. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ενώ έχουν εισπράξει πολλά! Διαβάστε πώς έχει στηθεί το μεγάλο κόλπο...

Πριν βιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί... παπαγάλοι, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τους ενημερώνουμε ότι... στο planet-greece τους θέτουμε απλά κάποια συμπεράσματα, για τα οποία, όμως, περιμένουμε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις.

Οι τράπεζες, βάσει του προγράμματος ενισχύσεως κεφαλαίων και ρευστότητας, έχουν λάβει από το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι και σήμερα ενέσεις που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ (το 25% του ελληνικού χρέους, δηλαδή).

Από αυτά, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ενισχύσεις κεφαλαίων με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου και τα υπόλοιπα είναι ενισχύσεις ρευστότητας, με ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, που οι ίδιες οι τράπεζες εν συνεχεία "σπάνε" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να αντλούν δανειακή ρευστότητα.

Αυτές οι ενισχύσεις, λοιπόν, δε δίνονται (υποτίθεται)... τσάμπα από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό απαγορεύεται, ούτως ή άλλως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει, για τις προνομιούχες μετοχές, οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν ετήσια σταθερή απόδοση ύψους 10% το χρόνο ενώ για τα κρατικά ομόλογα (που "σπάνε") πρέπει να πληρώνουν επίσης προμήθειες προς το ελληνικό Δημόσιο.

Κι ερχόμαστε στα ερωτήματα - εύλογες απορίες που έχουμε προς τον υπουργό Οικονομικών, κο Βενιζέλο.

- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που οι τράπεζες έχουν πληρώσει προς το ελληνικό Δημόσιο από το 2009, οπότε και ξεκίνησαν να τους χορηγούνται αυτά τα βοηθήματα;
- Κι αν δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματα αυτά, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε κεφαλαιοποίηση των χρεών, που θα αποδόσουν ΑΜΕΣΑ τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα σχεδόν 2 δισ. που εκτιμά ότι θα εισπράξει από το χαράτσι της εφορίας με την έκτακτη εισφορά και το νέο χαράτσι για την ακίνητη περιουσία στο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Περιμένουμε απαντήσεις ΑΜΕΣΑ κύριε υπουργέ.

Εφοριακοί δίνουν ακριβείς οδηγίες σε όσους δεν θέλουν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά

Εφοριακοί δίνουν ακριβείς οδηγίες σε όσους δεν θέλουν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά
Όταν το κράτος μέσω μιας λογικής «αποφασίζουμε, διατάζουμε και εισπράττουμε», τότε κάποια στιγμή και οι πολίτες θα κινηθούν στη λογική του «αποφασίζω και δεν πληρώνω» υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές εφοριακοί.

Σε έναν δεύτερο κύκλο ενημέρωσης προς τους πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά, οι συνδικαλιστές των ΔΟΥ έπειτα από την Αίτηση Αδυναμίας Πληρωμής Αντισυνταγματικής Φορολογίας, παραθέτουν εκ νέου λογιστικές συμβουλές σχετικά με την μη καταβολή της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει στη διαθεσή του το Newpost.gr.

Με τίτλο: Τι κάνουμε και ποιές οι επιπτώσεις στη μη καταβολή του «πολυεκκαθαριστικού», οι εφοριακοί εξηγούν στους πολίτες με λεπτομέρεις πως να μην πληρώσουν το χαράτσι δίχως σοβαρές κυρώσεις:

Ασφαλή βήματα

«Καταρχήν όλοι ελέγχουμε αν έχει υπολογιστεί σωστά το λεγόμενο “πολυεκκαθαριστικό - φόρος αλληλεγγύης”. Αν δεν είναι σωστό ανεξάρτητα αν το πληρώσουμε η όχι πρέπει να πάμε στην εφορία που ανήκουμε να το διορθώσουμε.


Επίσης όσοι δεν θα καταβάλουν το φορολογικό χαράτσι και σκοπεύουν να έχουν την οποιαδήποτε συναλλαγή στο επόμενο διάστημα και θα χρειαστούν φορολογική ενημερότητα να πάνε στην εφορία μέχρι 30.9.2011 να την πάρουν και έχει ισχύ για 6 μήνες.


Το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να συμπληρώσουμε τη δήλωση ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ (την οποία είχαμε παραθέσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ).

Τη συγκεκριμένη δήλωση μαζί με το εκκαθαριστικό (αφού κρατήσουμε αντίγραφο) τα καταθέτουμε στην εφορία που ανήκουμε και παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου ή αποστέλλουμε συστημένο ταχυδρομικά κρατώντας τον αριθμό αποστολής.


Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στη διαδικασία ποινικών κυρώσεων και οποιασδήποτε κατάσχεσης μπορεί να προχωρήσει η Εφορία όταν το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Όμως πρακτικά μέχρι σήμερα δεν έχει προχώρηση μια τέτοια διαδικασία.

Μικρότερη η ποινή από ότι το ποσό της εισφοράς


Σκοπός ως κίνημα πρέπει να καταγραφή η μη δυνατότητα πληρωμής ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ και να μην αποδώσει αυτό το φορολογικό χαράτσι. Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτή το φορολογική επιδρομή μαζί και με το φόρο επί των ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού που σημειωτέον θα ολοκληρωθεί 31.1.2012


Άρα εμείς δεν πληρώνουμε οπωσδήποτε μέχρι τότε. Το κόστος μιας τέτοιας άρνησης πληρωμής θα σημαίνει μόνο ένα πρόστιμο μηνιαίο 1%, αντίθετα για την κυβέρνηση και την τρόικα θα είναι κόλαφος.

Παράδειγμα ένα εκκαθαριστικό 450 ευρώ θα έχουμε επιβάρυνση αν το πληρώσουμε εξ ολοκλήρου μέχρι 31.1.2012 16,50ευρώ.


Στην κατηγορία των φορολογούμενων έχουμε τα φυσικά πρόσωπα(μισθωτοί , συνταξιούχοι) και τους ελεύθερους επαγγελματίες(κυρίως με ατομικές επιχειρήσεις).


Είναι γεγονός ότι διαφέρει η δυνατότητα να μην πληρωθεί το εκκαθαριστικό από φορολογούμενο σε φορολογούμενο. Για παράδειγμα όσοι έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και χρειάζονται συναλλαγή (Θεώρηση) με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα είναι υποχρεωμένοι ενδεχομένως να το καταβάλουν για να θεωρήσουν τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ . Στη κατηγορία αυτή η αντίσταση για μακρό χρονικό διάστημα θα είναι μάλλον δύσκολη, παρόλα αυτά χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες που έχουμε.


Να ζητούμε να γίνει η οποία συναλλαγή με την εφορία επικαλούμενοι τη Δήλωση αντισυνταγματικότητας που έχουμε καταθέσει και προβάλλοντας την αδυναμία πληρωμής και το ενδεχόμενο κλείσιμο της επιχείρησης. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στο έφορο και να του ζητάμε την δική του συνδρομή στην επίλυση του θέματος (στον έφορο παρέχετε η δυνατότητα να εγκρίνει μια εργασία και να δώσει εντολή να προχωρήσει για βάσιμους λόγους). Τέλος μπορούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή του λογιστή, των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς και των επιμελητηρίων».



Αναστασία Γαλάνη

Η Κόλαση... και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου


Της ZEZAΣ ZHKOY

«Η Μέρκελ με μια συντεταγμένη και πλήρως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπέγραψε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα» είχε επισημάνει η στήλη στην ανάλυση της Κυριακής 24 Ιουλίου 2011. «Το ελληνικό κρατικό χρέος, λοιπόν, θα αναδιαρθρωθεί με τη συμμετοχή και των ιδιωτών στη νέα βοήθεια (PSI). Με όλες τις δυνατές μορφές “αναδιάρθρωσης” (δηλαδή, πτώχευσης...) το χρέος θα κουρευτεί (haircut 21%), θα επιμηκυνθεί και θα επανατιμολογηθεί. Την ιδέα της χρεοκοπίας, υπό μια “ελεγχόμενη” ή μια “επιλεκτική” ή μια “συντεταγμένη” εκδοχή της, την επιδίωκε με επιμονή η κ. Μέρκελ» έγραψε η στήλη και δικαιώθηκε όταν οι εγχώριες πένες χαρακτήριζαν «ιστορική» αυτήν την ύπουλη συμφωνία.

«Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Κλέμενς Φουστ, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Φουστ δικαιολόγησε την άποψή του με το επιχείρημα «ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και το haircut. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων» επισήμανε. Αλλά προτείνει «haircut» του χρέους κατά τουλάχιστον 50%.


Υπό το φως των δεδομένων, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φουστ. Αλλά νομίζει ότι δεν θα γίνει μονομιάς, αλλά βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια. Ο μεγαλύτερος ίσως πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ. προειδοποιεί ο κ. Φουστ. «Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλιστεί μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης», είπε.

«Η καλύτερη επιλογή είναι να απορρίψει η Ελλάδα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προσέφερε η Ευρώπη επειδή ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα και υπό την απειλή της πτώχευσης, να διαπραγματευθεί μία καλύτερη» έγραψε στους Financial Times o διάσημος Ρουμπινί προτείνοντας «δραχμοποίηση» (!) του ελληνικού χρέους σε ευρώ. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία και να εγκαταλείψει εθελοντικά τη Ζώνη του Ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και κατάθλιψης, τονίζει στο άρθρο ο Αμερικανός οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stern School of Business της Νέας Υόρκης.

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δεν είναι επαρκής για να απαλλάξει την Ελλάδα από το χρέος της, λέει ο Ρουμπινί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και αυτό προϋποθέτει «πραγματική υποτίμηση του νομίσματός της», δηλαδή επιστροφή στη δραχμή. Ομως, αφού παραδέχεται ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν τραυματική, συστήνει τη «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ. Οσον αφορά τις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, μάλλον θα χρειαστούν μέτρα παρόμοια με αυτά στην Αργεντινή, όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων, προειδοποιεί ο Ρουμπινί. 

Μέσα σε κλίμα πανικού με την κατάρρευση των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, προχθές Παρασκευή, με δηλώσεις από την Ουάσιγκτον ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να βάλει «φρένο» στα εντεινόμενα σενάρια χρεοκοπίας και διέψευσε φήμες για haircut 50%. «Η Ελλάδα λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από φέτος έως και το 2014, προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και να έχει επαφές κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

Προφανώς, γι’ αυτό η χώρα διαλύεται, το χρηματιστήριο γκρεμίζεται και η κοινωνία συνταράσσεται συθέμελα. Ο κλεπτοκρατικός, κρατικοδίαιτος τρόπος ανάπτυξης που μας χρεοκόπησε, τώρα εκδικείται τους πάτρωνες του, αλλά παρασύρει ολόκληρο το έθνος. Τώρα, πια, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σωτηρίας για τη χώρα και την οικονομία - ούτε καν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Μνημονίου. Η Ουάσιγκτον και οι δανειστές μας το έχουν μετανιώσει πικρά...